Skutni žličniki s sadno omako


Priprava recepta
1. Višnje dcedite na cedilu in pri tem prestrezite sok. 2 žlici soka gladko zmešajte z jedilnim škrobom. V loncu zavrite preostali sok, 50 g sladkorja in skorjo cimeta. Primešajte mešanico škroba in soka ter še enkrat zavrite. Odstranite cimetovo skorjo, umešajte višnje in pustite, da se masa ohladi.
2. V skledi zmešajte prašek za vaniljevo omako s 3 žlicami mleka in 25 g sladkorja. Preostalo mleko zavrite in vanj umešajte zmešan prašek. Vse skupaj naj še enkrat zavre, nato omako dodajte višnjam.
3. Za skutne žličnike razpustite maslo in ga gladko zmešajte z rumenjaki, s skuto, z zdrobom, moko, s sladkorjem in soljo. Beljake stepite v čvrst sneg in ga rahlo umešajte v maso. V loncu zavrite približno 2 l slane vode. Z dvema žlicama iz skutne mase oblikujte žličnike in jih polagajte v vrelo vodo. Kuhajte jih pri nizki temperaturi približno 8 minut. Žličnike s penovko poberite iz vode, pustite, da se odcedijo, in jih z omako razporedite na krožnike. Po želji jih potresite s prepraženimi drobno mletimi drobtinami (glejte dodaten namig) in okrasite s citronsko meliso.
Nasvet
Priprava približno 35 minut. Na kos približno 720 kcal; B: 30 g, M: 29 g, OH: 96 g. Dodaten namig Nežno ogrinjalo: Še mnogo bolj slastni so skutni žličniki z drobno mletimi krušnimi drobtinami, ki jih malo opražite na maščobi. V majhni ponvi razpustite 1 žlico masla, dodajte 50 g drobtin in jih med mešanjem na vročem maslu zlato rumeno opražite. Trud bo poplačan!