Medena potica
Priprava recepta
Testo:
Kvas zdrobimo, ga stresemo v lonček, pridamo 1/2 dl mlačnega mleka, dodamo žličko sladkorja, 2 žlici moke in dobro premešamopostavimo na toplo, da dobro naraste.
Vzhajan kvas zmešamo v presejano in ogreto moko. Posebej raztopimo maščobo, ji pridamo ostalo mleko, sladkor, rumenjake, sol, rum, vanilin in sesekljano limonino lupino. Vse skupaj dobro zmešamo in toplo vlijemo k moki. S kuhalnico ali mešalnikom stepamo, da postane testo gladko in se loči od posode. Nato testo pomokamo, ga pokrijemo s čistim protom, ter postavimo vzhajat na toplo. Narasti mora vsaj za enkratno količino. Vzhajano testo zvrnemo na dobro pomokano desko in ga razvaljamo za 1/2 cm na debelo. Še mlačen nadev razdelimo po testu in ga na hitro razmažemo. Po nadevu potresemo dobro trejino grobo zmletih ali sesekljanih orehov ter pražene drobtine. Nato testo previdno in natančno zvijemo. Model za potice dobro pomastimo in ga potresemo z drobtinami. Vanj denemo zvito testo. V modelu sme segati le do 3/4 višine. potico postavimo na toplo, kjer naj počasi vzhaja. Ko je model pšoln, potico pomažemo za raztepenim beljakom in jo v pečici, ogreti na 180C, pečemo 25 minut, nato pa še pri 200C 3/4 ure. Pečeno pustimo v modelu, da se malo ohladi, nakar jo zvrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu.
Nadev:
Med na jdobro prevre, nato ga odstavimo, dodamo margarino, cimet, runm, 2/3 mletih orehov in jajce ter vse skupaj dobro premešamo.