Marelični žepki ”Burgenland”
Priprava recepta
1. Krompir operite in ga neolupljenega kuhajte v slani vodi približno 30 minut. Odlijte vodo, ga olupite, pretlačite s stiskalnico za krompir in ohladite.<BR><BR>2. V loncu karamelizirajte sladkor s 4 žlicami vode. Dodajte pomarančni in limonin sok ter ga pokuhajte na eno tretjino. Dodajte med in cimet. Marelice odcedite, 12 polovic prihranite. 50 g marelic pretlačite, preostale razpolovite in vse skupaj dodajte karamelu. Dodajte liker in limonino lupino, kuhajte približno 1 minuto, nato ohladite.<BR><BR>3. V testo zgnetite krompir, 60 ml vode, moko ter po ščepec soli in muškatnega oreščka. Zavijte ga v folijo in pustite počivati 20 minut. Polovico testa razvaljajte v pravokotnik 20 krat 25 cm. Nanj položite polovice marelic in jih potresite z rjavim sladkorjem. Z beljakom premažite robove testa in vmesne prostore. Preostalo testo razvaljajte v pravokotnik 20 krat 25 cm, z njim pokrijte prvo polovico in ga rahlo pritisnite na podlago. Razrežite ga na 12 kvadratov. <BR><BR>4. Cvrtnik segrejte na 180 stopinj. V njem zlato rumeno ocvrite marelične žepke. Postrezite jih s kompotom in po želji z vaniljevo smetano ter jih potresite s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Peka približno 20 minut, na osebo približno 580 kcal, B: 9 g, M: 1 g, OH: 125g.