Mavrični kipnik
Priprava recepta
Iz masla ali margarine, mleka in moke pripravimo bešamel. Ohladimo, mu dodamo med mešanjem drugega za drugim rumenjake nazadnje še sol, poper, muškatni orešček. Iz beljakov stepemo trd sneg. Skuhamo špinačne liste ( ali pa vzamemo zmrznjeno špinačo, odtalimo, ožememo ter drobno sesekljamo). Korenje skuhamo, odcedimo in zmiksamo ali sesekljamo (zelo drobno). Bešamel razdelimo na tri enake dele. Prvemu delu primešamo špinačo, drugemu korenje, tretji del bešamela pa pustimo naravne barve. Sneg razdelimo prav tako na tri dele in ga primešamo na rahlo, postopoma k špinači, korenčkovi ali nevtralni barvi.
Namažemo model z maslom in na rahlo potresemo po dnu z drobtinami. Napolnimo do tri četrtine s pripravljenimi zmesmi. Najprej vlijemo tanko plast korenčkove zmesi, nevtralno zmes, nato špinačno, spet korenčkovo, nevtrano in zaključimo s špinačno zmesjo. Dobimo mavrično zaporedje . Kipnik kuhamo v vodni kopeli ali sopari, v konvektomatu 20-25 minut, odvisno ali so eno ali več porcijski.
Kuhan kipnik zvrnemo na krožnik, če je enoporcijski. Večporcijski zvrnemo na desko ter ga porcioniramo ter polagamo dekorativno na krožnik. Prilijemo šunkino peno in dve lične rezinice šunke, korenčkov cvet, rezino rdeče vložene paprike ter vejico francoskega petršilja.