Krompirjev narastek s šunko
Priprava recepta
Olupite in operite krompir in ga približno 12 minut kuhajte v slani vodi. Odlijte vodo, pustite, da krompir odpari ter ga po dolgem prepolovite.
Operite in očistite korenje. Mlado čebulo oplaknite in očistite ter jo zrežite na enako dolge kose, kot je korenje. V slani vodi skuhajte korenje al dente, odlijte vodo, korenje nato oblijte s hladno vodo ter ga po dolžini prerežite.
Za pripravo kreme oplaknite in otresite zelišča ter nato sesekljajte lističe. V skodelici zmešajte zelišča, ricotto, nemastno skuto in jajce ter kremo začinite s soljo in poprom. Kremo nato namažite po rezinah šunke. če so rezine šunke prevelike, jih poprej zrežite po sredini. V šunkine rezine ločeno zavijte kose korenja in mlade čebule.
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180 stopinj). Namastite pekač za narastke in vanj v slojih izmenično namestite korenčkove in čebulne zvitke in krompirjeve polovičke. Siru odstranite skorjo, ga naribajte in zmešajte s smetano. Začinite s soljo, poprom in z muškatom. Mešanico prelijte po narastku.
Narastek od 15 do 20 minut zlato rjavo pecite v prej segreti pečici in ga postrezite še vročega. Zraven tekne hrustljava zelena solata.
Priprava: približno 40 minut, peka: približno 20 minut.
Na osebo približno 550 kcal,
B: 37 g, M: 31 g, OH: 30 g.
Vir: Lisa-čarovnija okusa Oktober