Dolmates
Priprava recepta
Vinskim listom porežemo stebla. Zavremo 2 litra osoljene vode in liste na hitro blanširamo tako, da jih po 4 – 6 naenkrat vržemo v krop, s penovko takoj obrnemo in prestavimo v hladno vodo.
Dno srednje globoke posode oblijemo z žlico olivnega olja in obložimo z eno plastjo listov. Riž dobro operemo in odcedimo. čebule zrežemo na drobne kockice. Oboje zmešamo s koprom, limoninim sokom, poprom, soljo in preostalim olivnim oljem.
List vinske trte položimo na delovno površino z gladko stranjo navzdol. Ob peclju položimo eno žličko riževe zmesi, enkrat zavijemo, zataknemo oba kraka lista in sarmico zvijemo do konca. Zvitke čim bolj na tesno zlagamo na vinske liste; v eni posodi naj bi jih kuhali največ dve plasti. Zvitke pokrijemo s plastjo listov in zalijemo z 2.5 dl vode. Na zvitke položimo krožnik ali kako drugo primerno utež, ki jih bo med kuhanjem tiščala skupaj.
Dolmates kuhamo v pokriti posodi 20 minut na najblažjem ognju. Potem posodo odstavimo in pustimo jed 20 minut počivati.
Dolmates ponudimo s kislo smetano ali jogurtom. če smo jih pripravili več, kot jih lahko pojemo, jih v pokriti posodi spravimo v pečico, ogreto na 80C – če se namreč ohladijo, niso več dobri.
Nasvet
Pri pripravi grških zvitkov iz listov vinske trte imamo čkontinentalcič nekaj prednosti pred prebivalci vinorodnih področij. Najprej zato, ker lažje (kakor se to čudno sliši) pridemo do vinskih listov: le redko koga bo motilo, če mu potrgamo nekaj listja z izabele, ki komaj kaj rodi in je le za senco. Poleg tega pa so v hladnih krajih vinski listi tudi v poznem poletju in jeseni dovolj mehki in primerni za kuhanje.