Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Dolmates

Tople porcijske predjedi

Čas priprave: 60 min

Težavnost: 6

Število oseb: 3

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

  • 40 - 50 mladih listov vinske trte
  • 2.5 dl suhega riža
  • 3 čebule
  • sok dveh limon
  • 1 dl olivnega olja
  • 3 žličke kopra
  • 2 žlički soli
  • 1/4 žličke mletega popra

Priprava recepta

Vinskim listom porežemo stebla. Zavremo 2 litra osoljene vode in liste na hitro blanširamo tako, da jih po 4 – 6 naenkrat vržemo v krop, s penovko takoj obrnemo in prestavimo v hladno vodo.
Dno srednje globoke posode oblijemo z žlico olivnega olja in obložimo z eno plastjo listov. Riž dobro operemo in odcedimo. čebule zrežemo na drobne kockice. Oboje zmešamo s koprom, limoninim sokom, poprom, soljo in preostalim olivnim oljem.
List vinske trte položimo na delovno površino z gladko stranjo navzdol. Ob peclju položimo eno žličko riževe zmesi, enkrat zavijemo, zataknemo oba kraka lista in sarmico zvijemo do konca. Zvitke čim bolj na tesno zlagamo na vinske liste; v eni posodi naj bi jih kuhali največ dve plasti. Zvitke pokrijemo s plastjo listov in zalijemo z 2.5 dl vode. Na zvitke položimo krožnik ali kako drugo primerno utež, ki jih bo med kuhanjem tiščala skupaj.
Dolmates kuhamo v pokriti posodi 20 minut na najblažjem ognju. Potem posodo odstavimo in pustimo jed 20 minut počivati.
Dolmates ponudimo s kislo smetano ali jogurtom. če smo jih pripravili več, kot jih lahko pojemo, jih v pokriti posodi spravimo v pečico, ogreto na 80C – če se namreč ohladijo, niso več dobri.

Nasvet

Pri pripravi grških zvitkov iz listov vinske trte imamo čkontinentalcič nekaj prednosti pred prebivalci vinorodnih področij. Najprej zato, ker lažje (kakor se to čudno sliši) pridemo do vinskih listov: le redko koga bo motilo, če mu potrgamo nekaj listja z izabele, ki komaj kaj rodi in je le za senco. Poleg tega pa so v hladnih krajih vinski listi tudi v poznem poletju in jeseni dovolj mehki in primerni za kuhanje.

Oglejte si tudi
Glavne jedi, Izpostavljeni recepti, Morske specialitete, Ribje jedi, Tople porcijske predjedi

Rižota z beluši in gamberi

Ješprenova rižota z lisičkami
Tople porcijske predjedi

Ješprenova rižota z lisičkami

Musaka iz jajčevcev
Tople porcijske predjedi

Musaka iz jajčevcev

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top