Zelene lazagne
Priprava recepta
Najprej pripravimo mesno omako. V naoljeni ponvi 5 minut pražimo eno drobno narezano čebulo, nasekljan česen, narezan koren zelene ter narezano slanino. Nato dodamo mleto govedino ter pražimo še pet minut. Vse skupaj občasno premešamo, da vse meso porjavi. Med tem v kozarcu zmešamo polovico moke in vodo ter skupaj z jušno kocko in dvema žlicama paradižnikove mezge dodamo v ponev. Na koncu začinimo še z origanom, soljo in poprom ter dobro premešamo. Znižamo temperaturo in kuhamo še pol ure v odkriti ponvi. Omako moramo občasno premešati, da se ne prime. Za bešamel omako najprej pripravimo odišavljeno mleko. V mleko damo na na četrtine razrezano čebulo, peteršilj in lovorov list. Počakamo, da mleko zavre in vse skupaj odstavimo za vsaj deset minut. Nato v večji ponvi raztalimo maslo in mu dodamo preostanek moke. Prilijemo precejeno odišavljeno mleko, zavremo in mešamo dokler ne dobimo gladke omake. Kuhamo še dve minuti in po okusu dodamo nariban muškatni orešček, sol in poper. Plošče testenin previdno zložimo v slan krop, ki smo mu dodali žličko olja, in jih kuhamo približno 7 do 10 minut. če ne moremo vseh plošč zložiti v posodo na enkrat, jih kuhamo večkrat zapored. Skuhane in odcejene testenine osušimo na čisti krpi. V ognjevarno posodo, ki smo jo malce naoljili, razporedimo testenine v enojnem sloju. Po potrebi jih obrežemo, da lepo pokrijejo celotno površino. Preko testenin damo mesno omako in potem še bešamelno omako. Vse skupaj zopet pokrijemo s slojem testenin. Vse skupaj ponovimo tolikokrat, da porabimo vse sestavine. Na vrhu prelijemo z bešamelno omako in potresemo z naribanim parmezanom. Lasagne pečemo v predhodno segreti pečici na 190 C pol ure, oziroma dokler vrh ni zapečen. Postrežemo takoj.