Zelena Lazanja
Priprava recepta
testenine 4 minute kuhamo v osoljenem kropu, jih takoj predanemo za minuto v hladno vodo, da se ohladijo, in odcedimo.
Zavremo 1 l vode, ki smo ji dodali žlico soli. V krop položimo zmrznjeno špinačo in jo kuhamo, da se odtaja (od 5 – 10 minut). Špinačo odcedimo in iz nje iztisnemo vodo.
Skuto zmešamo s 7 dag parmezana, osolimo in popopramo. Špinačo grobo nasekljamo in zamešamo v skuto, po okusu mešanico dosolimo in dodatno popopramo.
V drugi posodi zmešamo pesto, kislo smetano in 20 dag ementalca.
Ko so vse druge sestavine pripravljene, se lotimo Bešamelove omake, saj jo moramo uporabiti, dokler je še vroča. Pristavimo mleko, da zavre. Med tem v manjši posodici raztopimo 5 dag masla in dodamo 3 žlice moke. Na srednjem ognju kuhamo 5 minut, pri tem moramo stalno mešati, saj niti maslo niti moka ne smeta porjaveti. Zavreto mleko sedaj odstavimo in vanj naenkrat vlijemo vso masleno mešanico; tekočina bo močno zavrela, z metlico jo temeljito razmešamo, da se ne bodo naredile kepice. Ko se vrenje umiri, vrnemo posodo na grelno ploščo in omako na blagem ognju kuhamo 5 minut; stalno mešamo, sicer se bo prijelo. Omako začinimo z muškatnim oreškom, poprom in soljo.
Sedaj lahko sestavimo lazanjo.
Pečico ogrejemo na 200C.
Dno pekača premažemo z eno trejino pripravljenega bešamela. Nanj položimo tretjino kuhanih testenin, tako, da se robovi prkrivajo, ter premažemo z mešanico skute in špinače. Na špinačo položimo drugi sloj testenin, ga premažemo najprej z drugo tretjino bešamelove omake in nato z mešanico pesta in kisle smetane. Na to položimo zadjo tretjino testenin, premažemo z ostankom bešamela ter potresemo s preostalim parmezanom in ementalcem.
Lazanjo pečemo 15 – 20 minut v gornji tretjini pečice. Ko se prično na površini pojavljati mehurčki, vključimo še špiralo, da se površina lepo rjavo zapeče (okoli 3 minute). Pečeno lazanjo odstranimo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladi (5 – 8 minut).
Nasvet
Zanimivost iz zgodovine kulinarike: bešamelova omaka, ki jo potrebujemo pri pripravi, je znan primer, kako se je mogoče znajti omejenem izboru sestavi. Legenda namreč govori, da je Luisu de Bechamelu, kuharju francoskega kralja Ludvika XIV, za pripravo omake k zelenjavi ostalo le še mleko, moka, maslo in začimbe. V sili torej še sončni kralj je bešamelovo omako! čas priprave: od 30 minut do 1 ure, odvisno od spretnosti in pomoči. Lazanjo pečemo 20 minut. S to jedjo je kar precej dela, predvsem pa je treba vse sestavine pripraviti pravočasno, da se ne strdijo ali posušijo. Pri pripravi špinačne lazanje pride vsakemu kuharju prav nekaj pomoči.