Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Rožičeva potica

Sladice

Čas priprave: 30 min

Težavnost: 7

Število oseb: 4

Potica

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

  • Za kvasec
  • 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini)
  • malo tople vode
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlička moke
  • 1 žlica tople vode ali riževega mleka
  • Za testo
  • 50 dag polnozrnate moke ali mešanica brezglutenskih mok (10 dag tapioke, 10 dag celiax moke, 20 dag Schar Mix-C moke in 12 dag riževe moke)
  • 1 jabolko
  • 1 centimeter debela rezina rastlinske masti ali margarine (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov)
  • topla voda, sol
  • Za nadev
  • pest opranih rozin
  • pest opranih in narezanih suhih marelic
  • 2,5 dcl rožičeve moke
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • malce cimeta in eno vrečkica vanilijevega sladkorja
  • naribana 1/3 limonine lupinice
  • 2 žlici ruma
  • toplo riževo mleko
  • Sladkor v prahu za posip

Priprava recepta

Za rožičevo potico najprej pripravimo kvasec: v malo tople vode ali v toplo riževo mleko nadrobimo 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini) in dodamo žličko rjavega sladkorja in žličko moke. Pustimo na toplem, da vzhaja in se naredijo mehurčki.

Skodelico rožičeve moke zakuhamo v vrelo riževo mleko. Ko dobro prevre, odstavimo. Nato damo v posodo pest opranih rozin, pest opranih in narezanih suhih marelic. Dodamo 3 žlice rjavega sladkorja in 1 žlico javorjevega sirupa.

Dodamo malce cimeta in eno vrečkico vanilijevega sladkorja in naribamo 1/3 limonine lupinice. Dodamo 2 žlici ruma in vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da se napije.

Natehtamo moke. Ob robu malce posolimo. V sredo moke naredimo luknjico in vanjo nalijemo pripravljen kvasec. Na vse skupaj nadrobimo en centimeter debelo rezino rastlinske masti ali margarine (če imate tako brez mlečnih sestavin in konzervansov).

V zmes naribamo eno jabolko. Počasi dodajamo toplo vodo ali toplo riževo mleko po potrebi, tako da zamesimo gladko testo. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati 45 minut.

V tem času pripravimo pekač. Količinsko je ta potica majhna, primerna za majhen, okrogel pekač za potico, premera 15-20 cm.

Testo na kuhinjskem prtu ponovno pregnetemo in dodamo toliko riževe moke, da masa ni lepljiva. Testo razvaljamo na noževo konico debelo, nadevamo z nadevom in s prtom počasi zvijemo v potico. Damo v pekač na toplo in pustimo ponovno vzhajati kakšnih 20 minut.

V tem času ogrejete pečico na 180 stopinj in damo peč pekač, pokrit s folijo. Potica se peče približno 35-45 minut, na koncu folijo odkrijte, da se zapeče še na vrhu. Ko je potica pečena, odpremo vrata pečice, vzamemo ven pekač in ga pustimo na vratih na toplem, še prej ga pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo, da se počasi ohlaja.

Še toplo po želji potresemo z sladkorjem v prahu.

Nasvet

Testo iz koruzne in riževe moke se težko valja, zato ga razvaljajte med dvema polama peki papirja, da se ne strga in prime.

Oglejte si sorodne recepte
Pehtranova potica Pehtranova potica
Pehtranova potica Riževa potica z ocvirki
Pehtranova potica Orehova potica
Pehtranova potica Orehova potica
Pehtranova potica Medena potica
Pehtranova potica Orehova potica
Oglejte si tudi
Sladice, Vegetarijanske jedi

Bučne kroglice z bučnim oljem

Kreme v kozarcih, Sladice, Vegetarijanske jedi

Čokoladni mousse z bučnim oljem

Porcijske sladice

Odličen recept za sajavčke – hitra priprava

Zadnje objave

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

NOVO 30. 01. 20 Valentinovo 2020 | Murder Mystery večerja v Mariboru

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top