Prekmurska gibanica
Priprava recepta
Moko, sol, mlačno vodo in dve žlici olja zamesimo v testo, ki ga pustimo počivati kakšno uro. Med tem pripravimo makov, skutni, orehov in jabolčni nadev.
Za makov nadev zmeljemo mak, mu dodamo 5 dag sladkorja in cimet po okusu.
Pol kilograma skute, jajce, deciliter kisle smetane, rozine in 10 dag sladkorja zmešamo za skutni nadev. Zmlete orehe in cimet zmešamo za orehov nadev.
Za jabolčni nadev jabolka operemo, olupimo in naribamo. Dodamo še 10 dag sladkorja in cimet po okusu ter naribano limonino lupino. Spočito vlečeno testo tanko razvlečemo, ga napol osušimo, nato pa razrežemo na krpe v velikosti pekača. Pekač dobro namažemo z maščobo. Vanj damo eno plast testa, ga pokapamo z maščobo, potresemo z makovim nadevom, čez položimo drugo krpo testa. Premažemo jo s skutnim nadevom in pokrijemo s testeno krpo. To potresemo z orehovim nadevom, pokapamo z maščobo in pokrijemo s testom. Testo potresemo z jabolčnim nadevom in pokapamo z maščobo. Vse plasti nadeva se enkrat ponovimo. Na koncu mora biti plast testa. Gibanico polijemo s kislo smetano in pečemo dobro uro na približno 180°C.