Pikantna skutina pašteta z orehi
Priprava recepta
Dva majhna pekača oz. modela za paštete ali štirikotni pekač (prostornine 1 liter) obložite s prozorno folijo za živila. Rezinam sira gavda odstranite morebitno skorjo in z njimi obložite pekač tako, da robovi sirovih rezin visijo čez pekač in jih boste na koncu lahko zavihali preko nadeva.
V skledici gladko zmešajte skuto in sveži smetanov namaz. V drugi skledici penasto stepite maslo in ga umešajte med skutino maso. Nadev po okusu pikantno začinite s soljo, poprom, ščepcem kajenskega popra in z nekaj kapljicami omake worcester.
Drobnjak in peteršilj oplaknite, otresite do suhega, drobno narežite in umešajte v kremo. S polovico kreme napolnite pekač in jo potresite z orehi. Orehe prekrijte s preostalo kremo. Maso pogladite in pokrijte s sirom, ki visi čez rob pekača. Prekrijte s prozorno folijo in za 3 do 4 ure postavite na hladno.
Pašteto vzemite iz hladilnika, jo prevrnite na desko ali krožnik in pazljivo odstranite folijo. Narežite jo na 2 do 3 cm debele rezine in jih dekorativno razporedite okoli nenarezane paštete. Krožnik okrasite z vejicami zelišč in jagodami oz. drugim sezonskim sadjem. Postrezite hladno.
Nasvet
Priprava: približno 35 minut, hlajenje: približno 4 ure. Na rezino približno 225 kcal, B: 11 g, M: 22 g, OH: 2,4 g, BE 0,2. Dodaten namig Zagotovilo za uspeh Za paštete velja: vse sestavine naj bodo pred uporabo čim bolj hladne. Najbolje je, da jih 1 uro pred uporabo zamrznete, še posebej meso, smetano, slanino ipd. Paštete pripravimo navadno v ovoju iz testa in spečemo v pečici. Pečene paštete najpogosteje obdaja ovoj iz slanine č pripravimo jih v pekaču iz porcelana v vodni kopeli.