Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Pehtranova potica

Keksi in drobno pecivo, Sladice
Pehtranova potica

Čas priprave: 180 min

Težavnost: 5

Število oseb: 4

Pehtran Potica

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

  • Sestavine za testo:
  • 65 dag mehke bele moke
  • 6 dag svežega pivskega kvasa
  • 2.5 - 3 dl toplega mleka
  • 10 dag zmehčanega masla
  • 3 jajčni rumenjaki
  • 10 dag sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • naribana limonina lupina
  • ščepec soli
  • Sestavine za nadev:
  • 50 dag skute
  • 2 dcl sesekljanega pehtrana
  • 1 rumenjak
  • 10 dag sladkorja
  • 1 dcl sladke smetane

Priprava recepta

Pehtranova je potica je eno izmed najbolj prepoznavnih slovenskih jedi, saj smo med redkimi narodi v Evropi in v svetu, kjer se pehtran uporablja tudi v sladkih jedeh in ne le kot začimba za juhe in pečenke. Pehtranova potica značilno označuje tudi pomladno velikonočno praznovanje.

S pripravo pehtranove potice začenete tako, da kvas raztopite v 1 dcl mlačnega mleka, dodajte žlico moke in žličko sladkorja. Kvas naj na toplem vzhaja 10 – 20 minut, dokler ne naraste na dvakratni volumen.

Rumenjake, sladkor in maslo stepajte, dokler se sladkor ne raztopi in se mešanica speni.

Ostanek mleka pogrejte, dodajte limonino lupinico, rum in sol ter vmešajte rumenjake.

Presejano moko pogrejte, dodajte kvas in mleko z rumenjaki ter vmesite testo, ki mora biti gladko in voljno. Mleko z rumenjaki dodajajte postopno, testo morate mesiti, dokler se ne loči od kuhalnice. Na pomokani površini ga dobro pregnetite, naoljite in dajte vzhajati v pokrito posodo – narasti mora na dvakratni volumen, kar traja od ene do dve uri.

Testo lahko pripravite z dosti manj truda, če uporabite eno od zmesi za potice in krofe, ki ji dodate na zavojčku predpisano količino kvasa in tekočine. Potica ne bo nič slabša, tradicija gor ali dol.

Medtem ko testo vzhaja, pripravite nadev za pehtranovo potico:

Skuto zmešajte s sladkorjem, rumenjakom in dvema tretjinama pehtrana. Razvaljano testo premažite s pripravljeno mešanico in posujte z ostankom pehtrana.

Pekač ali model za pehtranovo potico namažite z maslom ali margarino in posujte z drobtinami.

Na pomokani krpi razvaljajte testo na debelino mezinca. Enakomerno ga premažite z nadevom in zvijte. Pehtranovo potico najprej zvijate z rokami, tako da testo nekoliko zategujete; zadnjo tretjino zvijete tako, da dvigate prtič. Zvitek previdno položite v modul tako, da bo odprti rob na dnu.

Pehtranovo potico pokrijte in pustite na toplem vzhajati, da naraste na dvojni volumen – od 1.5 – 2 uri. Med vzhajanjem potico večkrat prebodite s pletilko, da izpustite ogljikov dioksid, ki se nabira med sloji – sicer bodo v pečeni potici prave postojnske jame.

Pečico ogrejte na 175 stopinj C.

Preden date potico v peč, jo še enkrat prebodite. Pecite jo 1 uro, ko lepo porjavi, jo pokrijte s papirjem, da se ne bo zažgala.

Pekač odstranite iz pečice in počakajte, da se nekoliko ohladi. Potem potico zvrnite na primeren krožnik, jo prelijte s stopljenim maslom in posujte s sladkorjem v prahu.

Pehtranovo potico pokrijte in z rezanjem počakajte, da se popolnoma ohladi.

Oglejte si sorodne recepte
Medena potica
Orehova potica
Potica z makaronov
Orehova potica
Zelna potica
Nadevani puranji zvitki v pehtranovi omaki
Oglejte si tudi
Sladice, Vegetarijanske jedi

Bučne kroglice z bučnim oljem

Kreme v kozarcih, Sladice, Vegetarijanske jedi

Čokoladni mousse z bučnim oljem

Porcijske sladice

Odličen recept za sajavčke – hitra priprava

Zadnje objave

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

NOVO 30. 01. 20 Valentinovo 2020 | Murder Mystery večerja v Mariboru

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top