Pehtranova potica
Priprava recepta
Pehtranova je potica je eno izmed najbolj prepoznavnih slovenskih jedi, saj smo med redkimi narodi v Evropi in v svetu, kjer se pehtran uporablja tudi v sladkih jedeh in ne le kot začimba za juhe in pečenke. Pehtranova potica značilno označuje tudi pomladno velikonočno praznovanje.
S pripravo pehtranove potice začenete tako, da kvas raztopite v 1 dcl mlačnega mleka, dodajte žlico moke in žličko sladkorja. Kvas naj na toplem vzhaja 10 – 20 minut, dokler ne naraste na dvakratni volumen.
Rumenjake, sladkor in maslo stepajte, dokler se sladkor ne raztopi in se mešanica speni.
Ostanek mleka pogrejte, dodajte limonino lupinico, rum in sol ter vmešajte rumenjake.
Presejano moko pogrejte, dodajte kvas in mleko z rumenjaki ter vmesite testo, ki mora biti gladko in voljno. Mleko z rumenjaki dodajajte postopno, testo morate mesiti, dokler se ne loči od kuhalnice. Na pomokani površini ga dobro pregnetite, naoljite in dajte vzhajati v pokrito posodo – narasti mora na dvakratni volumen, kar traja od ene do dve uri.
Testo lahko pripravite z dosti manj truda, če uporabite eno od zmesi za potice in krofe, ki ji dodate na zavojčku predpisano količino kvasa in tekočine. Potica ne bo nič slabša, tradicija gor ali dol.
Medtem ko testo vzhaja, pripravite nadev za pehtranovo potico:
Skuto zmešajte s sladkorjem, rumenjakom in dvema tretjinama pehtrana. Razvaljano testo premažite s pripravljeno mešanico in posujte z ostankom pehtrana.
Pekač ali model za pehtranovo potico namažite z maslom ali margarino in posujte z drobtinami.
Na pomokani krpi razvaljajte testo na debelino mezinca. Enakomerno ga premažite z nadevom in zvijte. Pehtranovo potico najprej zvijate z rokami, tako da testo nekoliko zategujete; zadnjo tretjino zvijete tako, da dvigate prtič. Zvitek previdno položite v modul tako, da bo odprti rob na dnu.
Pehtranovo potico pokrijte in pustite na toplem vzhajati, da naraste na dvojni volumen – od 1.5 – 2 uri. Med vzhajanjem potico večkrat prebodite s pletilko, da izpustite ogljikov dioksid, ki se nabira med sloji – sicer bodo v pečeni potici prave postojnske jame.
Pečico ogrejte na 175 stopinj C.
Preden date potico v peč, jo še enkrat prebodite. Pecite jo 1 uro, ko lepo porjavi, jo pokrijte s papirjem, da se ne bo zažgala.
Pekač odstranite iz pečice in počakajte, da se nekoliko ohladi. Potem potico zvrnite na primeren krožnik, jo prelijte s stopljenim maslom in posujte s sladkorjem v prahu.
Pehtranovo potico pokrijte in z rezanjem počakajte, da se popolnoma ohladi.