Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Orehova potica

Sladice
Potica

Loading...

Sestavine

Sestavine za testo:
65 dag mehke bele moke
6 dag svezega pivskega kvasa
2.5 – 3 dl toplega mleka
10 dag zmehcanega masla
3 jajcni rumenjaki
10 dag sladkorja
2 zlici ruma
naribana limonina lupina
scepec soli

Sestavine za nadev:
60 dag zmletih orehov
2 dcl mleka
15 dag sladkorja
3 zlice medu
5 dag masla
6 zlic sladke smetane
sneg iz treh beljakov
6 zlic rozin, namocenih v rumu
4 zlice suhih drobtin
0.5 zlicke zmletega cimeta
0.5 zlicke zmletih nageljnovih zbic

Priprava recepta

kvas raztopite v 1 dcl mlacnega mleka, dodajte zlico moke in zlicko sladkorja. Kvas naj na toplem vzhaja 10 – 20 minut, dokler ne naraste na dvakratni volumen.
Rumenjake, sladkor in maslo stepajte, dokler se sladkor ne raztopi in se mesanica speni. Ostanek mleka pogrejte, dodajte limonino lupinico, rum in sol ter vmesajte rumenjake.
Presejano moko pogrejte, dodajte kvas in mleko z rumenjaki ter vmesite testo, ki mora biti gladko in voljno. Mleko z rumenjaki dodajajte postopno, testo morate mesiti, dokler se ne loci od kuhalnice. Na pomokani povrsini ga dobro pregnetite, naoljite in dajte vzhajati v pokrito posodo – narasti mora na dvakratni volumen, kar traja od ene do dve uri.

Testo lahko pripravite z dosti manj truda, ce uporabite eno od zmesi za potice in krofe, ki ji dodate na zavojcku predpisano kolicino kvasa in tekocine. Potica ne bo nic slabsa, tradicija gor ali dol.

Medtem ko testo vzhaja, pripravite nadev.
zavrite mleko in poparite zmlete orehe; ohladite. Iz beljakov stepite trd sneg. V orehe zamesajte sladkor, med, maslo, rozine, smetano, cimet in nageljnove zbice. Dodajte drobtine, a le toliko, da zmes ne bo prevec tekoca. Previdno vmesajte se sneg.
Pekac ali model za potico namazite z maslom ali margarino in posujte z drobtinami.
Na pomokani krpi razvaljajte testo na debelino mezinca. Enakomerno ga premazite z nadevom in zvijte. Potico najprej zvijate z rokami, tako da testo nekoliko zategujete; zadnjo tretjino zvijete tako, da dvigate prtic. Zvitek previdno polozite v modul tako, da bo odprti rob na dnu.
Potico pokrijte in pustite na toplem vzhajati, da naraste na dvojni volumen – od 1.5 – 2 uri. Med vzhajanjem potico veckrat prebodite s pletilko, da izpustite ogljikov dioksid, ki se nabira med sloji – sicer bodo v peceni potici prave postojnske jame.
Pecico ogrejte na 175C.
Predno date potico v pec, jo se enkrat prebodite. Pecite jo 1 uro, ko lepo porjavi, jo pokrijte s papirjem, da se ne bo zazgala.
Pekac odstranite iz pecice in pocakajte, da se nekoliko ohladi. Potem potico zvrnite na primeren kroznik, jo prelijte s stopljenim maslom in posujte s sladkorjem v prahu. Potico pokrijte in z rezanjem pocakajte, da se popolnoma ohladi.

Oglejte si sorodne recepte
Pehtranova potica Medena potica
Pehtranova potica Pehtranova potica
Pehtranova potica Riževa potica z ocvirki
Pehtranova potica Potica z makaronov
Pehtranova potica Orehova potica
Pehtranova potica Rožičeva potica
Oglejte si tudi
Sladice, Vegetarijanske jedi

Bučne kroglice z bučnim oljem

Kreme v kozarcih, Sladice, Vegetarijanske jedi

Čokoladni mousse z bučnim oljem

Porcijske sladice

Odličen recept za sajavčke – hitra priprava

Zadnje objave

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

NOVO 30. 01. 20 Valentinovo 2020 | Murder Mystery večerja v Mariboru

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top