Orehova potica
Priprava recepta
kvas raztopite v 1 dcl mlacnega mleka, dodajte zlico moke in zlicko sladkorja. Kvas naj na toplem vzhaja 10 – 20 minut, dokler ne naraste na dvakratni volumen.
Rumenjake, sladkor in maslo stepajte, dokler se sladkor ne raztopi in se mesanica speni. Ostanek mleka pogrejte, dodajte limonino lupinico, rum in sol ter vmesajte rumenjake.
Presejano moko pogrejte, dodajte kvas in mleko z rumenjaki ter vmesite testo, ki mora biti gladko in voljno. Mleko z rumenjaki dodajajte postopno, testo morate mesiti, dokler se ne loci od kuhalnice. Na pomokani povrsini ga dobro pregnetite, naoljite in dajte vzhajati v pokrito posodo – narasti mora na dvakratni volumen, kar traja od ene do dve uri.
Testo lahko pripravite z dosti manj truda, ce uporabite eno od zmesi za potice in krofe, ki ji dodate na zavojcku predpisano kolicino kvasa in tekocine. Potica ne bo nic slabsa, tradicija gor ali dol.
Medtem ko testo vzhaja, pripravite nadev.
zavrite mleko in poparite zmlete orehe; ohladite. Iz beljakov stepite trd sneg. V orehe zamesajte sladkor, med, maslo, rozine, smetano, cimet in nageljnove zbice. Dodajte drobtine, a le toliko, da zmes ne bo prevec tekoca. Previdno vmesajte se sneg.
Pekac ali model za potico namazite z maslom ali margarino in posujte z drobtinami.
Na pomokani krpi razvaljajte testo na debelino mezinca. Enakomerno ga premazite z nadevom in zvijte. Potico najprej zvijate z rokami, tako da testo nekoliko zategujete; zadnjo tretjino zvijete tako, da dvigate prtic. Zvitek previdno polozite v modul tako, da bo odprti rob na dnu.
Potico pokrijte in pustite na toplem vzhajati, da naraste na dvojni volumen – od 1.5 – 2 uri. Med vzhajanjem potico veckrat prebodite s pletilko, da izpustite ogljikov dioksid, ki se nabira med sloji – sicer bodo v peceni potici prave postojnske jame.
Pecico ogrejte na 175C.
Predno date potico v pec, jo se enkrat prebodite. Pecite jo 1 uro, ko lepo porjavi, jo pokrijte s papirjem, da se ne bo zazgala.
Pekac odstranite iz pecice in pocakajte, da se nekoliko ohladi. Potem potico zvrnite na primeren kroznik, jo prelijte s stopljenim maslom in posujte s sladkorjem v prahu. Potico pokrijte in z rezanjem pocakajte, da se popolnoma ohladi.