Medeno testo
Priprava recepta
Sladkor, med in maščobo segrejemo. Dodamo rumenjake in jajca. Vse skupaj zlijemo na moko, ki smo ji dodali začimbe. Zmešamo s kljuko, vzamemo iz kotlička, damo v posodo, pokrijemo in pustimo počivati 24 ur.
Nasvet
Zgodovina medenega testa sega daleč nazaj, saj so bili prav izdelki iz njega vzrok za nastanek poklicev medičarjev ali lectarjev, ki so bili delni predhodniki današnjih slaščičarjev, saj je bil do 15. stoletja med edino sladilo. Osnovne surovine zanj so med, sladkor, pšenična moka, ržena moka, jajca, rahljalna sredstva ( pepelika in jelenova sol ) in dišave za medeno testo ( vanilia, rum, limonina lupina, cimet, kardamon) Priprava:Medeno testo je sestavljeno iz dveh delov; a) osnovnega testa, b) testo z dišavami. a) osnovno testo: Sestavljeno je iz medu in sladkorja, ki ju skuhamo, pšenične in ržene moke. Vse to dobro zmešamo in pustimo 24 ur počivati na hladnem. b) testo z dišavami: Rahljalna sredstva zmešamo z beljaki in nato še z vsemi ostalimi sestavinami. Obe vrsti testa zgnetemo skupaj in pustimo še 24 ur počivati. Takšno testo je pripravljeno za nadaljnjo obdelavo.