Lasagne na Bolonski način
Priprava recepta
1. V mešalcu zmiksamo korenje, čebulo, česen, zeleno in šunko. Na olju 5 minut pražimo mleto meso, dodamo zmiksano zelenjavo s šunko, premešamo, posolimo in popopramo in kuhamo 5 minut. Nato dodamo rdeče vino in kozarec juhe ter počasi kuhamo vse skupaj še 10 minut.
2. Med tem operemo in olupimo paradižnike, jih na grobo narežemo, dodamo paradižnikov koncentrat, peteršilj in timijan. Dušimo 1 uro in od časa do časa dodamo malo juhe. Nato dodamo svežo smetano in kuhamo, da se sok zgosti. Dodamo mletemu mesu, premešamo in odstavimo na toplo.
3. Belo-bešamel omako pripravimo: narahlo razpustimo maslo, dodamo moko, premešamo in počasi dolivamo hladno mleko, posolimo in popopramo. Med stalnim mešanjem zavremo, da se omaka zgosti.
4. V nameščen pekač položimo eno vrsto lazanje, premažemo s plastjo mesne omake, plastjo bešamel omake in potresemo z naribanim parmezanom. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin. Zaključimo z obilo parmezana.
Pečemo 30 minut v srednje vroči pečici.