Jabolčni zavitek
Priprava recepta
Pečico ogrejemo na 180C.
Poglavitna skrivnost dunajsko-linškega jabolčnega zavitka so jabolčne lupine. Jabolka samo razrežemo, odstranimo peščice in krhlje z lupino vred narežemo na tanke rezine (multipraktik z nastavkom za rezanje je tu v veliko pomoč). Takoj jih pokapamo z limoninim sokom, da ne potemnijo.
Primeren pekač na tanko premažemo z maslom, ostanek masla pa raztopimo. List vlečenega testa položimo na krpo, ga na tanko premažemo z maslom ter do polovice obložimo z narezanimi jabolki. Jabolka posujemo z dobtinami, sladkorjem, grobo sesekljanimi orehi ter rozinami, cimetom, nageljnovimi žbicami in limonino lupinico. List previdno, vendar tesno zavijemo, zataknemo konce testa in prestavimo v pekač. Ko so vsi zavitki pripravljeni, jih premažemo s stepenim jajcem in damo pekač v pečico, na srednjo polico.
Jabolčni zavitek pečemo 35 minut. Ponudimo ga lahko vročega ali ohlajenega.
Nasvet
Dunajčani bodo vsakemu obiskovalcu razložili, da je jabolčni zavitek - čštrudelč - njihov izum. Kdor pa to pove v Lincu, tvega linč, kajti linčani so prepričani, da so si čštrudelč izmislili prav oni.