Jabolčni kolač s smetano
Priprava recepta
Iz moke, soli, sladkorja, rumenjakov in na koščke narezanega mrzlega masla zamesimo testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku najmanj eno uro. Nato ga oblikujemo v pravokotnik, pravokotnik pa damo v pekač, obložen s peki papirjem. Ob robovih povlečemo testo kvišku. Jabolka olupimo in razpolovimo, peščišča izrežemo. Polovice na zaobljeni strani gosto vzporedno razrežemo, da so kot pahljače. Polovice zložimo gosto drugo poleg druge na testo v pekaču. Potresemo jih z žlico sladkorja. Jajca penasto umešamo s sladkorjem, primešamo mleko in smetano in dodamo malo cimeta. Dodamo sesekljane orehe ali mak – orehe najprej svetlo prepražimo v ponvi brez maščobe, da so izrazitejšega okusa. <BR><BR>S to kremno zmesjo prelijemo jabolka. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah 1 uro. Torta naj bo še mlačna, ko jo razrežemo in ponudimo.