Jabolčna pita s pokrovom iz krhkega testa
Priprava recepta
1. Pripravite testo Moko, sladkor in vanilin sladkor dajte v skledo. Zmehčano maslo narežite z nožem in skupaj z jajcem položite v skledo. Vanjo naribajte limonino lupino. Sestavine pregnetite, teston oblikujte v kroglo, zavijte v prozorno folijo in za približno 1 uro postavite v hladilnik.
2. Pripravite nadev Jabolka olupite, narežite na četrtine, jim odstranite pečke in narežite na kocke. V srednje velikem loncu stopite maslo. Dodajte vanilin sladkor in sladkor, med mešanjem ga nekoliko stopite, ne sme pa postati rjav. Umešajte jabolka in kalvados oziroma sok. Jabolka med mešanjem nepokrita dušite od 5 do 7 minut. Nato jih ohladite. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160).
3. V pekač položite testo in nadev 2/3 testa razvaljajte med dvema plastema nekoliko pomokane prozorne folije za shranjevanje živil (namesto folije lahko uporabite dve veliki razrezani vrečki za zamrzovanje) v krog s premerom približno 30 cm. Postavite ga na hladno. Dno tortnega modela premera 26 cm obložite s papirjem za peko. Vpnite obroč. V pekač položite testo in povlecite rob
4 cm visoko.
4. Naredite pokrov Preostalo testo med folijo razvaljajte v krog s premerom 26 cm in ga položite na nadev. V pečici ga na spodnji rešetki pecite od 40 do 45 minut. Pečeno pogačo vzemite iz pečice in nekoliko ohladite. Zmešajte sestavine za preliv in z njim premažite pokrov.
Nasvet
Na kos: približno 360 kcal, B: 50 g, M: 15 g, OH: 50 g.