Čokoladni kornet z kapuchinom
Priprava recepta
Rumenjake in sladkor zmešamo, da se speni in se trdi delci sladkorja raztopijo. Moko, mandljevo moko in kakav zmešamo ter dodamo skupaj z maslom k stepenim rumenjakom. v hladilniku postimo počivat nekje 30-40 min da se molekule povežejo.
Med tem skuhamo kavo ter jo ohladimo. Namočimo želatino ter je pustimo da se napije, nato jo segrejemo, da se razpusti. Kavo vlijemo v sifon dodamo smetano in sladkor (bolje je če sladkor raztopimo že v kavi, hitreje se znebimo trdih delcev. nato dodamo raztopljeno želatino.
Zelo na hitro zapremo sifon , ter ga pretresemo in napolnimo z n20 bombicami. postavimo v hladilnik za nekje 2-4 ure. Maso za kornete vzamemo iz hladilnika in jo pustimo da se izenači z sobno temperaturo. nato na pekač ki smo ga predhodno prekrili z peko papirjem ali silplatom naredimo kroge z premerom 10 cm- pazimo da niso predebeli (se bodo lomili in težje oblikovali). Pečemo jih na temperaturi 170 stopinj nekje 6-8 min. Nato jih vzamemo iz pečice in jih z paleto poberemo iz pekača in zavijemo okoli modelčka da se oblikuje kornet.
Počakamo tako dolgo da se ohladijo nato jih ločimo od modelčkov. na koncu še samo v hladne kornete nabrizgamo kapučino peno ki se je v hladilniku strdila.
Nasvet
kornete lahk delamo nesladkane z pomočjo isomalta (namesto sladkorja dodamo isomalt), ter jih nadevamo z kakšnimi zelenjacnimi pireji, ali raznimi tatari(mesni, ribji...). Postrežemo jih kot hladno predjed.V sifonu lahko dalamo na stotine krem, juh, omak, pirejev... omejuje nas samo domišljija. Če omako ki smo jo spenili v sifonu želimo postreči vročo jo preprosto potopimo v vročo kopel da se segreje.S pomošjo alginata, ki ga dodamo v sifon in calcica, ki ga raztopimo v vodi, lahko ustvarimo penaste povštrčke, kot dodatek da povezuje glavne jedi, oz. sladice...