Čista ribja juha iz ostankov
Čas priprave: 70 min
Težavnost: 4
Število oseb: 4






Priprava recepta
Vso zelenjavo drobno sesekljamo. V globokem loncu raztopimo maslo, dodamo čebulo, korenje, zeleno in gobe, pokrijemo in na blagem ognju dušimo 25 – 30 minut, da se zelenjava povsem zmehča in rahlo potemni. Dušeno zelenjavo zalijemo z vinom, dodamo ribje čostankeč ter vse začimbe, osolimo in zalijemo z vodo. Posodo pokrijemo in na blagem ognju kuhamo 30 minut. Potem juho odstranimo z ognja in počakamo, da se nekoliko ohladi. Juho precedimo skozi muslin in poskusimo: če se nam zdi okus premalo intenziven, jo še za 10 – 15 minut odkrito zavremo, da se zgosti.
Nasvet
Iz ribjih glav, kosti in ribic, ki so premajhne za uglednejše jedi, lahko pripravimo odlično ribjo juho. Še boljša bo, če ujamemo rakovico ali dve in z obrežnih skal odluščimo nekaj prilepkov. V čisto ribjo juho lahko zakuhamo testenine ali riž. Splača se jo pripraviti v večjih količinah, saj jo lahko več dni hranimo v hladilniku ali zamrznemo. Posebno primerna je za kuhanje zahtevnejših ribjih omak.