Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Ajdov kruh

Testa in kruh

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

1 kg ajdove moke
1 kg pšenične moke
4-6 dag kvasa
sol
žlička sladkorja

Priprava recepta

Naredimo kvas s sladkorjem in mlačno vodo.Ajdovo moko poparimo s slanim kropom.Dodamo pšenično moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo raztopljeni in vzhajani kvasec. Na nasprotno stran kvasa damo v moko sol. Testo gnetemo tako dolgo, dokler se ne loči od posode in je gladko. Bolj ko je testo pregneteno , boljši je kruh. Testo naj vzhaja v toplem prostoru. Prvič ko testo vzhaja , ga pustimo malo bolj vzhajati. Vzhajano testo pognetemo v hlebe ali štruce. Vsakega posebej pregnetemo in ga damo v pehar na pomokan prtič z gladko stranjo navzdol. Ko testo drugič vzhaja, moramo paziti, da ni vzhajano ne preveč in ne premalo. Pravilno vzhajan kruh ima pečeno gladko skorjo in rahlo sredico z enakomernimi in ne prevelikimi luknjicami. Tak kruh ostane dolgo svež. Preveč vzhajan kruh oz. testo, pri peki upade, premalo vzhajano testo pa razpoka.

Nasvet

čas pečenja je odvisen od velikosti kruha. Velike hlebce pečemo pribl. 1 uro in 10 minut, srednje hlebce pa nekje 45 č 50 minut. Pečene hlebce namažemo z vodo, še bolje je z oljem ali maslom, da je skorja mehkejša. Hlebce ohlajamo pokrite.

Oglejte si tudi
pirin kruh brez kvasa
Testa in kruh, Veganske jedi

Pirin kruh brez kvasa

Izpostavljeni recepti, Testa in kruh, Veganske jedi, Vegetarijanske jedi, Zelenjavne jedi

Čičerikina pogača s suhim paradižnikom

Velikonočni venec z velikonočnimi pirhi
Testa in kruh

Velikonočni venec z velikonočnimi pirhi

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top