Ajdov kruh
Priprava recepta
Naredimo kvas s sladkorjem in mlačno vodo.Ajdovo moko poparimo s slanim kropom.Dodamo pšenično moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo raztopljeni in vzhajani kvasec. Na nasprotno stran kvasa damo v moko sol. Testo gnetemo tako dolgo, dokler se ne loči od posode in je gladko. Bolj ko je testo pregneteno , boljši je kruh. Testo naj vzhaja v toplem prostoru. Prvič ko testo vzhaja , ga pustimo malo bolj vzhajati. Vzhajano testo pognetemo v hlebe ali štruce. Vsakega posebej pregnetemo in ga damo v pehar na pomokan prtič z gladko stranjo navzdol. Ko testo drugič vzhaja, moramo paziti, da ni vzhajano ne preveč in ne premalo. Pravilno vzhajan kruh ima pečeno gladko skorjo in rahlo sredico z enakomernimi in ne prevelikimi luknjicami. Tak kruh ostane dolgo svež. Preveč vzhajan kruh oz. testo, pri peki upade, premalo vzhajano testo pa razpoka.
Nasvet
čas pečenja je odvisen od velikosti kruha. Velike hlebce pečemo pribl. 1 uro in 10 minut, srednje hlebce pa nekje 45 č 50 minut. Pečene hlebce namažemo z vodo, še bolje je z oljem ali maslom, da je skorja mehkejša. Hlebce ohlajamo pokrite.