Velikonočni venec z nadevom iz lešnikov in marelic
Priprava recepta
1. Mleko segrejte le toliko, da bo mlačno. V skledo presejte moko. Dodajte suh kvas, sladkor, mlačno mleko, mehko maslo, jajce, sol in limonino lupino. Vse skupaj z ročnim mešalnikom zgnetite v gladko testo. Pokrijte s kuhinjskim prtičem in pustite na toplem vzhajati približno 30 minut.
2. Medtem zrežite za nadev marelice na drobne kocke. Nato v skledi dobro zmešajte lešnike, marelice, sladkor in rum. če je masa presuha, dodajte še malo ruma. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160).
3. Na pomokani delovni površini razvaljajte testo in ga zrežite na 3 trakove po 60 cm. Premažite jih z nadevom ter pri vsakem pustite en rob nenamazan. Nato jih po dolžini zvijte in iz njih spletite kito. Iz kite oblikujte venec in ga dajte na pekač, ki ste ga prekrili s papirjem za peko. V mleku razžvrkljajte rumenjak in s tem premažite venec. Pecite ga približno 40 minut. Venec nato vzemite iz pečice, ga previdno ločite od pekača ter postavite na kuhinjsko rešetko, da se popolnoma ohladi.
4. V nekaj vode zavrite marelično marmelado in z njo premažite velikonočni venec. Po želji ga potresite še s sladkorjem v prahu in nazadnje okrasite s kandiranimi sadeži, cvetnimi listi in z velikonočnimi pirhi.
Nasvet
Priprava približno 45 minut, na košček približno 390 kcal, B: 8 g, M: 19 g, OH: 45 g.