Rogljiči
Priprava recepta
Najprej naredimo kvasni nastavek ( žlica sladkorja, žlica moke, kvas, malo toplega mleka). Ko je kvasni nastavek vzhajan, zmešamo vse zgoraj navedene sestavine (mleko pogrejemo, da je toplo, vendar ne vroče) in zggnetemo gladko testo. Pustimo ga vzhajati, da naraste na dvakratno količino. Zvrnemo na pomokan prt in razdelimo na štiri hlebčke. Vsak hlebček posebej razvaljamo na pribl. 1/2 cm debel krog in vsak krog razrežemo na osem delov, tako da dobimo trikotnike. Na široki del trikotnika damo z žličko malo nadeva ( marmelado, orehi, skuta) in jih zvijemo od širokega dela proti konici trikotnika ter oblikujemo rogljič. Položimo jih na pomokan pekač, kjer jih pustimo vzhajati pribl. 20-25 minut in jih po vrhu premažemo z mešanico stepenega jajca in malo mleka. <BR>Pečemo jih pri 175°C ventilatorsko po dva pekača naenkrat. Eden na spodnjem, drugi na zgornjem nivoju. Pečemo jih tako dolgo, da dobijo lepo zlatorjavo barvo.
Nasvet
Lahko si jih naredite na zalogo ter pečene spravite v zamrzovalnik. Po istem receptu lahko naredite tudi štručke ali žemljice, vendar takrat dodajte samo eno žlico sladkorja. Po vrhu pa lahko posujete sezam ali mak. Lahko uporabite pol polnozrnate moke in pol bele, malo zmanjšate količino sladkorja in olja in dobili boste okusne polnozrnate štručke. Zelo lepi pridejo tudi parklji. Iz te količine dobite 4 velike pekače rogljičev, to je osem na vsakega. Jaz dam prva dva v hladno pečico, vklopim ventilatorsko na 175°C, takoj izdelam še ostala dva pekača rogljičev, ki ravno prav vzhajajo do takrat, ko so prvi pečeni. če bo nadeva preveč, ga lahko nekaj izteče, zato je bolje da z njim malo "varčujete". Najboljše jih je peči kar na peki papirju, tako je potem manj pomivanja.