Polnjeni klobuki šampinjonov
Priprava recepta
Primeren pekač namastimo z žlico olivnega olja in vanj zložimo večje odprte klobuke. Preostale šampinjone in bete razrežemo na tanke lističe; česen sesekljamo. Koren razrežemo seskljamo na drobne kockice. Kruh zdrobimo v mešalnik s kovinskimi noži in zmiksamo v sveže drobtine. Ementalec naribamo.
Pečico segrejemo na 190C.
V kozici segrejemo maslo, dodamo česen in korenje ter pražimo pol minute. Vmešamo gobe in jih dušimo, da izpustijo vodo (približno 5 minut). Kuhamo, da tekočina skoraj popolnoma povre, potem vmešamo 0.5 dl kisle smetane ter začinimo s timijanom, poprom in soljo. Na blagem ognju dušimo še 5 minut in odstavimo. Ko se jed nekoliko ohladi, ji dodamo preostalo kislo smetano, peteršilj, ementalec in kruhove drobtine. Dobro premešamo in z zmesjo napolnimo klobuke. Pokapamo jih s preostalim olivnim oljem.
Polnjene klobuke pečemo 10 – 15 minut, da rahlo porjavijo. Ponudimo jih s krompirjevim pirejem in suhim belim vinom, na primer, belim pinojem.