Pita s špinačo in paradižnikom


Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Špinačo pustite, da se odtali, in jo odcedite. Rezine listnatega testa položite eno zraven druge in počakajte, da se odtalijo. čebulo in česen olupite ter sesekljajte. Paradižnik operite, mu odstranite nastavek za pecelj in narežite na enakomerne rezine.
2. V ponvi segrejte maščobo za peko in na njej stekleno prepražite čebulo in česen. Dodajte špinačo in jo med mešanjem dušite približno 5 minut. Nato jo pikantno začinite s soljo, poprom in čilijem ter na koncu umešajte še gladko zmešano creme fraiche oziroma kislo smetano.
3. Plošče listnatega testa položite tako, da se malce prekrivajo, in jih razvaljajte na velikost pekača za pito (premera 26 cm). Testo položite v pekač in oblikujte rob. Na testo naložite špinačo, nanjo pa rezine paradižnika. Na paradižnik naribajte sir in pito potresite s pinjolami. Pecite jo od 15 do 20 minut.
Nasvet
čas priprave približno 35 minut. Na osebo približno 560 kcal; B: 15, M: 42 g, OH: 29 g. Dodaten namig Zgostite z jajcem. če bo pripravljena špinača preveč tekoča, ko ji boste dodali creme fraiche, jo malce ohladite in zgostite z enim do dvema umešanima jajcema. Med peko bodo jajca maso lepo povezala in pita bo dobila čvrst nadev, ki ga boste zlahka rezali.