Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Pasteta iz perutninskih jeter

Hladne porcijske jedi

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

0.5 kg perutninskih jeter (brez src!)
najboljša so seveda gosja, a jih je težko najti; če jih lahko dobite, uporabite raje puranja jetra kot piščančja
30 dkg kraške pancete
30 dkg prekajene hamburške slanine
8 – 10 rezin prešane slanine (za oblogo posode)
100 g masla
2 srednje veliki rumeni čebuli
1 jajce
2 žlici ajdove moke
1 dcl aromatičnega vinjaka
1 žlička timijana
1 žlička sveže naribanega muškatnega oreška
pol žličke mletega belega popra
1 zdrobljen ali zmlet lovorov list
3 listi lovora
1 žlička črnega popra v zrnih
1 steblo zelene (ali rezina korena)
1 žlica zdrobljenih suhih jurčkov (neobvezno)

Priprava recepta

Jetra očistimo žilic in maščobe. V loncu zavremo liter vode s poprovimi zrni, lovorovimi listi, steblom zelene (ali rezino korena) in suhimi jurčki, in kuhamo vre 5 minut. Dodamo jetra ter zavremo; pokrito kuhamo še 7 minut. Jetrca odcedimo in pustimo, da se ohladijo.
čebuli olupimo, na grobo razrežemo in v multipraktiku ali mikserju zmiksamo v gladko maso. V srednje globoki posodi raztopimo maslo, dodamo zmiksano čebulo, premešamo in pokrito dušimo na najmanjšem ognju 20 minut. čebulno maso večkrat premešamo, da se ne bo prijela (najbolje je uporabiti posodo s teflonsko prevleko). Pred nadaljno uporabo se mora masa shladiti.
V mesoreznici zmeljemo ohlajena jetrca, panceto in prekajeno hamburško slanino; uporabimo nastavek z najmanjšimi luknjicami, da bo masa čim bolj gladka.
V zmleto maso zamešamo dušeno čebulo, surovo jajce, ajdovo moko, vinjak, muškatni orešek, timijan, beli poper in zdrobljen lovorov list.
Keramično posodo, ki je primerna za pečenje v pečici, obložimo s slanino in napolnimo s pripravljeno maso; posodo dobro pretresemo, da v masi ne bodo ostale praznine. Tudi vrhnjo površino prekrijemo z rezinami slanine. Posodo pokrijemo s tesno prilegajočim pokrovom; če je pokrov steklen, pokrijemo pasteto s kosom alu-folije (da se gornja površina ne zažge).
Pečico ogrejemo na 200C. V plitvo posodo nalijemo za dva prsta tople vode in vanjo postavimo keramično posodo s pasteto. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 45 minut do ene ure. čas pečenja je odvisen od oblike posode; napredek preverimo tako, da jed občasno odkrijemo: ko se na površini nabere čista rumenkasta maščoba, je pasteta pečena.
Posodo odstranimo iz pečice in pustimo, da se jed toliko ohladi, da lahko posodo držimo z golimi rokami. Pasteto zvrnemo na primeren krožnik ali pladenj, pokrijemo z drugim krožnikom in obtežimo z enim kilogramom (npr. enim litrom vode), da iztisnemo odvečno mast (10 – 15 minut). Pasteto potem zapremo v neprodušno posodo ali zavijemo v folijo in v hladilniku dodobra ohladimo.

Nasvet

Priprava je dokaj zamudna, čeprav ne posebno zapletena. Ampak jed je vredna vložaenega dela. Pasteto lahko teden dni hranite v hladilniku, a običajno ne zdrži tako dolgo. Pasteto iz perutninskih jeter ponudimo s črnim kruhom in maslom.

Oglejte si tudi
Liptovski sir
Hladne porcijske jedi

Liptovski sir

Hladne porcijske jedi

Beli biftek

Hladne porcijske jedi

Štajerski sirček

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top