Orehovi ježki
Priprava recepta
Kvas raztopimo v mleku ter vse sestavine zgnetemo v krepko testo. Pustimo ga počivati pol ure, medtem pa zavremo vodo, sladkor in med ter primešamo orehe in cimet. <BR>Razvaljamo testo na približno pol centimetra debelo in izrežemo kroge 6-8 cm premera. Na vsak krog damo malo nadeva, zavijemo skupaj (približno tako, kot če delamo buhteljne ali cmoke), oblikujemo ježke (glavo), za oči zataknemo dva klinčka in jih z gladko stranjo na vrhu polagamo na namazan pekač ali peki papir. Pomažemo jih z rumenjakom in pustimo stati tako dolgo, da se rumenjak popolnoma posuši. Zdaj narežemo ježku s škarjami bodice, le glavo pustimo prosto. Pečemo pri 150 stopinjah tako dolgo, da dobijo lepo barvo.
Nasvet
Recept ni tako zahteven, kot se zdi. če kdo ne mara medu, ga lahko izpusti. Testo mora biti malo bolj kompaktno kot za potico. Izkušnje so pokazale, da je mleka treba dati malo več, kot je navedeno v receptu (odvisno je od suhosti moke). Bodice se najlažje in najlepše režejo s škarjicami za nohte. če boste izrezovali kroge velikosti premera 10 cm, bodo ježki dokaj veliki. Jaz imam rada takšne male ježke, zato najraje izrezujem kroge v velikosti od 6 do 8 cm. Tudi končno število ježkov zelo niha, ker je vse odvisno od velikosti in kako debelo razvaljate testo.