Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Martinova gos

Jedi iz perutnine

Število oseb: 4 osebe

Gos

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

1 gos, naj ne bo tezja od 2 kg, sicer je premastna

za marinado:
3 lovorjevi listi
1 zlica brinovih jagod
1 zlicka suhega majarona
1 zlicka suhega timijana
1 zlicka suhega rozmarina
1/2 zlicke mletega popra
1 zli"ka soli
2 zlici gorcice
1 zlica zacimbne mesanice (npr. Zacinke)
4 stroki cesna
1 cebula
sopek petersilja
10 dag svinjske masti
1 kg majhnih, kislih jabolk
0.6 l vinskega mosta
4 zlice kisle smetane

priloge:
pomaranca
duseno rdece zelje
ajdova kasa
prosena kasa
siroki rezanci z maslom
ocvirki

Priprava recepta

Lovor, brinove jagode, majaron, timijan in rozmarin na drobno staremo v moznarju, ter zamesamo z gorcico. cesen, cebulo in petersilj zmiksamo v mesalniku s kovinskimi nozi ali stremo v gladko maso ter zmesamo z ostalimi zacimbami. Gos od znotraj in od zunaj nataremo z zacimbno mesanico; pomembno je, da prerezemo kozo nad bedri in tudi tam meso nataremo z zacimbami. Gos prelijemo s stopljeno mastjo (ki ne sme biti vroca), polozimo v posodo s pokrovom in pokrito na hladnem mariniramo 24 ur.
Pecico ogrejemo na 180C.
Gos napolnimo s celimi jabolki, jo polozimo v naoljen pekac in zalijemo z 2 dl vinskega mosta. Pecemo jo 2 uri do 2 uri in pol, da se hrustljavo zapece. Med peko jo dvakrat zalijemo s preostalim mostom in prelivamo s sokom od pecenja.
Ko je gos pecena, jo prelozimo na ogret pladenj. V pekac vlijemo malo vode ter na srednjem ognju raztopimo sok, ki se je med pecenjem prijel. Nekoliko ga povremo, vanj zamesamo kislo smetano in prelijemo gos.
Gos moramo lepo okrasiti. Na en rob kroznika polozimo na kolobarje zrezano pomaranco in rdece zelje, na drugega pa obe kasi in rezance, prelite z ocvirki.

Nasvet

cas priprave: 30-40 minut (gos se mora 24 ur marinirati) cas pecenja: 2 uri - 2 uri 30 minut

Oglejte si sorodne recepte
Pijana goska
V pečici pečena Martinova gos
Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov
Pečena gos z zelišči
V pelinu dušena gos z nadevom iz jabolk in kruha
Martinova gos
Oglejte si tudi
Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov

Španska enolončnica s piščancem
Enolončnice, Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Španska enolončnica s piščancem

Jedi iz perutnine

Pečen kapun z jogurtom in medom

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top