Martinova gos
Število oseb: 4 osebe
Priprava recepta
Lovor, brinove jagode, majaron, timijan in rozmarin na drobno staremo v moznarju, ter zamesamo z gorcico. cesen, cebulo in petersilj zmiksamo v mesalniku s kovinskimi nozi ali stremo v gladko maso ter zmesamo z ostalimi zacimbami. Gos od znotraj in od zunaj nataremo z zacimbno mesanico; pomembno je, da prerezemo kozo nad bedri in tudi tam meso nataremo z zacimbami. Gos prelijemo s stopljeno mastjo (ki ne sme biti vroca), polozimo v posodo s pokrovom in pokrito na hladnem mariniramo 24 ur.
Pecico ogrejemo na 180C.
Gos napolnimo s celimi jabolki, jo polozimo v naoljen pekac in zalijemo z 2 dl vinskega mosta. Pecemo jo 2 uri do 2 uri in pol, da se hrustljavo zapece. Med peko jo dvakrat zalijemo s preostalim mostom in prelivamo s sokom od pecenja.
Ko je gos pecena, jo prelozimo na ogret pladenj. V pekac vlijemo malo vode ter na srednjem ognju raztopimo sok, ki se je med pecenjem prijel. Nekoliko ga povremo, vanj zamesamo kislo smetano in prelijemo gos.
Gos moramo lepo okrasiti. Na en rob kroznika polozimo na kolobarje zrezano pomaranco in rdece zelje, na drugega pa obe kasi in rezance, prelite z ocvirki.
Nasvet
cas priprave: 30-40 minut (gos se mora 24 ur marinirati) cas pecenja: 2 uri - 2 uri 30 minut