Markovi piškoti
Priprava recepta
Piškoti:<BR>Zmešamo vse sestavine in zgnetemo v gladko testo. Na tanko razvaljamo in izrežemo piškote različnih oblik ( krogi, srčki, zvezdice, medvedki, rombi,….) . Polagamo jih na pekač, obložen s peki papirjem in pečemo pri temperaturi 175°C ventilatorsko, ali pa 200°C klasično, tako dolgo, da lepo zarumenijo.<BR><BR>Krema:<BR> Zmešamo 4 dag moke, vanili, 5 dag sladkorja, 1 jajce in 2 dcl mleka, tako da ni grudic in skuhamo, da dobimo gosto homogeno maso. Najbolje je v teflonski ponvi, da se ne prijema. Ves čas mešamo. Ohladimo na sobno temparaturo. *Lahko jo kuhate tudi, kot bi kuhali puding, če vam je ta postopek ljubši. Maslo ali margarino ( 25 dag) ogrejemo na sobno temperaturo, penasto umešamo in dodamo 25 dag sladkorja v prahu. Nato maso postopoma dodajamo kuhani kremi in stepamo, da dobimo gladko kremo. <BR>Končna izdelava piškotov:<BR>Kremo napolnimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom in jo nabrizgamo na poljubno število ohlajenih piškotov in jih pokrijemo z nenabrizganimi piškoti.Kremo lahko nanesete tudi z žličko. Nato jih oblijete ali pomočite v čokoladni obliv in jih polagate na peki papir, da se posušijo. Poljubno jih dekorirajte . Primer je viden na spodnji fotografiji. Nekaj piškotov lahko namažete tudi z marmelado, stisnete po dva skupaj in povaljate v zmletem sladkorju. Primer je viden na priloženi fotografiji.
Nasvet
Testo se najlažje razvalja med dvema peki papirjema. Na delovno površino položite peki papir, ga pomokajte (najboljše je z univerzalno moko, to je pol gladke in pol mehke), na nanj položite manjši kupček testa, ga malo sploščite kar z rokami, po vrhu pomokajte in položite nanj drugi kos peki papirja ter razvaljajte na željeno debelino. Nato previdno odstranite zgornji peki papir, pomokajte zgornjo stran testa, ter položite kos peki papirja nazaj. Primite obe plasti peki papirja in ga skupaj s testom obrnite, tako da bo sedaj na vrhu spodnja stran testa. Odstranite zgonji peki papir in pričnite z izrezovanjem piškotov. S tem postopkom boste dosegli, da se vam bodo piškoti lepo odpustili od podlage. če delate na ta način, se tudi kvaliteta testa ne spreminja, ker je dodatek moke za posipanje res minimalen.