Janež (finocchio ) s šampinjoni


Priprava recepta
janež skuhamo v osoljeni in rahlo okisani vodi, blago naj vre 15 minut.
Kruh razrežemo na kockice in popečemo na 50 dag masla.
Korenje narežemo na tanke kolobarje in popečemo na olivnem olju, da po robovih potemni.
Šampinjone zrežemo na tanke lističe. Na 50 dag masla rahlo popečemo sesekljan česen (ravno toliko, da zadiši), dodamo šampinjone, popopramo in dušimo, da se gobe posušijo. Dodamo 2 žlici kisle smetane in kuhamo še 5 minut.
Pečico ogrejemo na 180 C.
Kuhane kobule janeža prerežemo na pol, malo izdolbemo in zložimo v pekač. Dušene gobe zmešamo s pečenim korenjem, kockicami kruha in dvema žlicama smetane ter z mešanico napolnem janeževe polovice. Premažemo s preostalo kislo smetano in pečemo 25 minut.
Nasvet
Janež ponudimo s kuhanim rižem ali krompirjem v kosih.