10 okusnih špargljevih jedi
Šparglji ali beluši so nepogrešljiva spomladanska sestavina v vsaki kuhinji. Veljajo za znanilce pomladi in so ena najbolj iskanih vrtnin v tem letnem času. Bogati so z vitamini, minerali in folno kislino. Iz njih lahko naredimo izjemno okusne jedi, ki so hkrati tudi zelo hranilne in imajo številne blagodejne učinke na naše zdravje.
Okus špargljev je v največji meri odvisen od kakovosti pridelave
Šparglji ali beluši rastejo od marca vse tja do junija. Veljajo za zelenjavo s posebnim a hkrati izjemnim okusom. Njihov okus je v največji meri odvisen od kakovosti pridelave. Za hrano se uporabijo le poganjki te rastline, ki so lahko beli ali zeleni.
Beli šparglji so praviloma manj grenki in bolj blagega okusa, pridobiva pa se jih tako, da se jih zasipa s prstjo, poganjki pa zaradi pomanjkanja svetlobe ostanejo beli.
Zeleni šparglji so po navadi divji, ali pa gojeni brez zasipavanja.
Divji šparglji so zaradi večje redkosti, praviloma, dražji.
Šparglji so polni vitaminov in mineralov
Čeprav povzročajo značilen neprijeten vonj urina, obstaja veliko razlogov, zakaj šparglje preprosto morate vključiti na vaš jedilnik. Polni so vitaminov, kot so vitamini A, C, E, K in B6. Vsebujejo tudi veliko mineralov, folno kislino, železo, baker, kalcij, beljakovine in vlaknine. Veljajo tudi za naravni diuretik, zato pripomore k odvajanju odvečne vode iz telesa, čiščenju krvi in krepitvi imunskega sistema.
Zahvaljujoč vsem tem hranilom šparglji veljajo za eno izmed najbolj idealnih zdravilnih živil, ki nam jih ponuja narava!
Uporaba špargljev v kuhinji je zelo enostavna
Uporaba špargljev v kuhinji je zelo enostavna. Eden najbolj preprostih načinov priprave je blanširanje špargljev v vreli slani vodi, kjer jih pustimo kuhati približno 15 minut. Ker pa so zelo vsestranski, jih lahko pripravimo na ogromno načinov.
Vsem receptom je skupna priprava in čiščenje. Šparglje najprej operemo in odstranimo oleseneli del. Olesenele dele shranimo, saj iz njih lahko pripravimo jušno osnovo ali juhe. Preostali del rastline lahko uporabimo za pripravo solat, omak, omlet, testenin, rižot, zelenjavnih jedi, enolončnic, pit in mesnih jedi.
Preverite naš izbor 10 receptov za odlične špargljeve jedi, ki jih morate poskusiti to pomlad!