Tečaj molekularne kuhinje 1. del
Tečaj smo organizirali v sodelovanju z Gregorjem Vračkom, enim izmed najbolj šolanih kuharjev v Sloveniji in dobitnikom naziva Kuhar leta 2006.
Molekularna kuhinja se je uveljavila v zadnjem času in pomeni kuhinjo oziroma način priprave jedi in živil tako, da se ohranijo naravni, čisti in prvinski okusi. V molekularni kuhinji se iščejo nove kombinacije okusov s pomočjo spoznavanja živil na podlagi kemijske sestave in reakcij njihovih sestavin na posamezne termične postopke. Posamezna živila imajo popolnoma drugačen okus, če uporabimo različne tehnike priprave (hitra peka, peka pri nižjih temperaturah).
Na tečaju smo predstavili več tehnik molekularne kuhinje:
– Dve vrsti tehnik s tekočim dušikom (kristali, sorbeti, sladoledi)
– Delanje z agar agar želatino
– Delanje z alginatom in drugimi potrebnimi aditivi-tehnika sferifikacije (njoki, imitacija kaviarja)
– Prikaz kreiranja in serviranja krožnikov vrhunskih kuharjev