Zarebernica na floretinski način
Priprava recepta
Zarebernica na floretinski način je nastala v noči sv. Lovrenca (9-10 avgust) v Firencah, ko se je pekla teletina na žaru po trgih. Ime je dobil od angleških izletnikov. Izraz “beef steak” so Florentici poimenovali “bisteca”.
Za zrezek se uporabi izključno teletina ali mlada govedina in sicer ledja s filejem in kontrafilejem ter kostjo v obliki T v sredini. Ne sme biti debelejši od 2 prstov in tehta naj najmanj 600-800 gr. Mesa ne smete potolči, in naj bo debelo 2,5 cm.
Močno zagrejte žar in nanjo položite zrezke. Ko se na površini pojavijo kapljice krvavega soka, kotlet obrnete, solite in poprajte. To ponovite, ko zrezek spet obrnete, vendar ga ne prepičite z vilico.če nimate možnosti, da kotlete pripravite na žaru, jih lahko pripravite v močno zagreti železni ponvi. Pripravite ga na enak način kot že opisano zgoraj.
Preden servirate ga orositi z malo surovega olivnega olja in pokropite z limono.