Roeschti po Bernsko (Berner Roeschti )
Priprava recepta
Krompir olupimo in grobo naribamo ali narežemo na trakove. Slanino narežemo na kocke in jo dobro premešamo s krompirjem.
V litoželezni ponvi razpustimo maščobo, dodamo krompir s slanino, solimo in dobro premešamo , da zmes vpije maščobo. Pražimo na srednjem ognju ob stalnem obračanju dokler ni masa dobro prepečena.če uporabljamo suho vrsto krompirja ponev pokrijemo. Na koncu pečenja povečamo ogenj, zmes nekoliko potlačimo in počakamo da se na spodnji strani lepo zapeče. Jed obrnemo na krožnik tako, da je spodnja stran z zapečeno skorjo na vrhu.
Nasvet
Roeschti je tipična kmečka švicarska jed, ki so jo gospodinje postregle za zajtrk , zraven so pili belo kavo.Jed lahko serviramo samostojno s sezonsko solato, kot dodatek lahko postrežemo jajca na oko, pečene klobase ali pečen jetrni sir.Obstaja več variant jedi:- Roeschti po Urnsko ( Urner Roeschti - dodana čebula, sir in smetana ali mleko)- Roeschti po Zuriško (Zuericher Roeschti - sestavine enake kot za Roeschti po Bernsko vendar krompirja ne naribamo ampak ga narežemo na tanke ploščice )Uporaba teflonske ponve je seveda bolj praktična vendar bo jed izgubila tipičen rustikalni okus, ki ga dosežemo z uporabo litoželezne ponve !