Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Listnato testo

Testa in kruh

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

moka,
maslo,
voda,
sol

Priprava recepta

Osnovne surovine so moka, maslo, voda, sol in po želji tudi kis. Lahko dodajamo še jajca, arome ( rum, vanilia, citrona ) in olje.

Razmerje med moko in maščobo je 1:1.

Sestavljeno je iz dveh delov ; a) vlečeno testo

b) maslena kocka
Poznamo tri načine izdelave maslenega listnatega testa;

a) nemški-masleno kocko v valjamo v vlečeno testo.

b) francoski-vlečeno testo v valjamo v masleno kocko.

c) holandski-vse sestavine, tudi maščobo skupaj zgnetemo in nato valjamo ter pregibamo.

Nemški način priprava:

Iz 90% moke, 10% maščobe, vode in soli zgnetemo vlečeno testo.Testo moramo dobro zgnesti, njegova trdota pa mora biti enaka trdoti maslene kocke. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček, zarežemo, pokrijemo z PVC. folijo in pustimo počivati 20-30 min.

Preostalo moko in maščobo zgnetemo ter oblikujemo v ne predebel kvader. Vodno testo razvlečemo v obliki križa, kraki naj bodo tanjši od sredine. Na sredino položimo kocko in jo prekrijemo s kraki. Nato valjamo v obliko pravokotnika na debelino približno 2 cm in zlagamo v tri plasti. Sledi ponovno valjanje in zlaganje v štiri plasti. Nato pustimo testo počivati približno 30 minut pokrito z PVC. folijo in potem spet sledi valjanje – zlaganje v tri plasti ter valjanje – zlaganje v štiri plasti. Med valjanjem uporabljamo moko le toliko kolikor jo je potrebno in jo pred vsakim zlaganjem odstranimo s testa z omelom. Pred nadaljnjo obdelavo naj testo počiva v hladilniku vsaj 12 ur pokrito z PVC. folijo.

Nasvet

Iz maslenega listnatega testa pripravljamo : zavitke, slano pecivo, plošče za kremne rezine...

Oglejte si tudi
pirin kruh brez kvasa
Testa in kruh, Veganske jedi

Pirin kruh brez kvasa

Izpostavljeni recepti, Testa in kruh, Veganske jedi, Vegetarijanske jedi, Zelenjavne jedi

Čičerikina pogača s suhim paradižnikom

Velikonočni venec z velikonočnimi pirhi
Testa in kruh

Velikonočni venec z velikonočnimi pirhi

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top