Listnato testo
Priprava recepta
Osnovne surovine so moka, maslo, voda, sol in po želji tudi kis. Lahko dodajamo še jajca, arome ( rum, vanilia, citrona ) in olje.
Razmerje med moko in maščobo je 1:1.
Sestavljeno je iz dveh delov ; a) vlečeno testo
b) maslena kocka
Poznamo tri načine izdelave maslenega listnatega testa;
a) nemški-masleno kocko v valjamo v vlečeno testo.
b) francoski-vlečeno testo v valjamo v masleno kocko.
c) holandski-vse sestavine, tudi maščobo skupaj zgnetemo in nato valjamo ter pregibamo.
Nemški način priprava:
Iz 90% moke, 10% maščobe, vode in soli zgnetemo vlečeno testo.Testo moramo dobro zgnesti, njegova trdota pa mora biti enaka trdoti maslene kocke. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček, zarežemo, pokrijemo z PVC. folijo in pustimo počivati 20-30 min.
Preostalo moko in maščobo zgnetemo ter oblikujemo v ne predebel kvader. Vodno testo razvlečemo v obliki križa, kraki naj bodo tanjši od sredine. Na sredino položimo kocko in jo prekrijemo s kraki. Nato valjamo v obliko pravokotnika na debelino približno 2 cm in zlagamo v tri plasti. Sledi ponovno valjanje in zlaganje v štiri plasti. Nato pustimo testo počivati približno 30 minut pokrito z PVC. folijo in potem spet sledi valjanje – zlaganje v tri plasti ter valjanje – zlaganje v štiri plasti. Med valjanjem uporabljamo moko le toliko kolikor jo je potrebno in jo pred vsakim zlaganjem odstranimo s testa z omelom. Pred nadaljnjo obdelavo naj testo počiva v hladilniku vsaj 12 ur pokrito z PVC. folijo.
Nasvet
Iz maslenega listnatega testa pripravljamo : zavitke, slano pecivo, plošče za kremne rezine...