Zdravilni učinki in uporaba kurkume v kuhinji
Kurkuma je gomoljasta rastlina značilno rumenkaste barve, ki izvira iz Indije. Na vzhodu je njena uporaba zelo razširjena in celo velja za kraljico začimb. Po okusu je blago pikantna, malce grenka in jedka. Zaradi svojih zdravilnih učinkov pa ni samo del kulinarike temveč tudi pomemben del tradicionalne vzhodne medicine. Preberite kaj so njeni izjemni zdravilni učinki in zakaj bi morala postati del vašega vsakdana!
Zdravilni učinki kurkume
Kurkuma vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in kalija. Njena najpomembnejša in glavna zdravilna učinkovina pa je kurkumin, ki je:
ANTIOKSIDANT, ANTISEPTIK, PROTIVNETNO IN PROTIBOLEČINSKO SREDSTVO, ČISTILEC KRVI…

Kurkuma v indijski in tudi kitajski medicini
V tradicionalni indijski in tudi kitajski medicini so kurkumo sprva uporabljali predvsem kot zdravilo proti vnetju. Že od nekdaj pa jo uporabljajo tudi za čiščenje krvi in prebavil, pri težavah z jetri in žolčniku, pa tudi pri hepatitisu. Učinkovita naj bi bila tudi za zdravljenje depresije, luskavice in drugih obolenjih vnete kože, saj hitro celi rane ter blagodejno vpliva na preoblikovanje poškodovane kože.

Kurkuma je izjemno močen antioksidant, ki varuje našo telo pred prostimi radikali in preprečuje poškodbo celic. Kot naravni antiseptik ter antibakterijsko sredstvo, se uporablja za razkuževanje ran in opeklin, hkrati pa velja tudi za intenzivno protivnetno sredstvo in za naravno sredstvo proti bolečinam.
Kurkuma deluje tudi kot naravni antibiotik, ki uspešno deluje proti številnim slabim bakterijam, poleg tega odpravlja zajedavce. V črevesju spodbuja rast dobrih bakterij in tako uravnava presnovo ter pospešuje prebavo. Po njej tako posegajo tudi tisti, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, saj naj bi pomagala pri presnovi maščob in uravnavanju telesne teže.
Kurumin podpira zdravo delovanje srčno-žilnega sistema. Pomaga pri zniževanju previsokega krvnega tlaka, preprečuje poškodbo žil, regulira nivo sladkorja in holesterola v krvi ter tako varuje naše srce in ožilje.

Uporaba kurkume v kuhinji
Kurkuma se lahko uporablja kot samostojno začimbo ali kot začimbno mešanico za izpolnjevanje okusa jedi. Poda se k različnim slanim in sladkim jedem od mesnih jedi, omak, juh, riža, zelenjave do čajev in drugih zdravilnih napitkov. Uporablja pa se tudi kot rumeno barvilo za hrano.
V Indiji se kurkuma vedno dodajo na začetku kuhanja jedi in jo popražijo na olju z drugi aromatičnimi začimbami kot so čebula, česen in ingver.
Na ta način se aktivira in razvije zelo pomembna učinkovina kurkumin, ki je topna v maščobi. Dobro je kurkumi dodati tudi poper, saj ta pomaga aktivne substance spravite globlje v tkiva.
Ena izmed najbolj priljubljenih uporab kurkume v kuhinji je Zlato mleko, ki velja za protivnetni eliksir in se uporablja za zdravljenje od prehladov do artritisa.
S klikom TUKAJ najdete recept za starodavni zdravilni napitek, ki ga morate poskusiti!