Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu
kurkuma

Zdravilni učinki in uporaba kurkume v kuhinji

15. marca, 2019/in Izpostavljamo, Zdrava prehrana /by Sana Grah Amidžić

Kurkuma je gomoljasta rastlina značilno rumenkaste barve, ki izvira iz Indije. Na vzhodu je njena uporaba zelo razširjena in celo velja za kraljico začimb. Po okusu je blago pikantna, malce grenka in jedka. Zaradi svojih zdravilnih učinkov pa ni samo del kulinarike temveč tudi pomemben del tradicionalne vzhodne medicine. Preberite kaj so njeni izjemni zdravilni učinki in zakaj bi morala postati del vašega vsakdana!

Zdravilni učinki kurkume

Kurkuma vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in kalija. Njena najpomembnejša in glavna zdravilna učinkovina pa je kurkumin, ki je:

ANTIOKSIDANT, ANTISEPTIK, PROTIVNETNO IN PROTIBOLEČINSKO SREDSTVO, ČISTILEC KRVI…

Kurkuma v indijski in tudi kitajski medicini

V tradicionalni indijski in tudi kitajski medicini so kurkumo sprva uporabljali predvsem kot zdravilo proti vnetju. Že od nekdaj pa jo uporabljajo tudi za čiščenje krvi in prebavil, pri težavah z jetri in žolčniku, pa tudi pri hepatitisu. Učinkovita naj bi bila tudi za zdravljenje depresije, luskavice in drugih obolenjih vnete kože, saj hitro celi rane ter blagodejno vpliva na preoblikovanje poškodovane kože.



Kurkuma je izjemno močen antioksidant, ki varuje našo telo pred prostimi radikali in preprečuje poškodbo celic. Kot naravni antiseptik ter antibakterijsko sredstvo, se uporablja za razkuževanje ran in opeklin, hkrati pa velja tudi za intenzivno protivnetno sredstvo in za naravno sredstvo proti bolečinam.

Kurkuma deluje tudi kot naravni antibiotik, ki uspešno deluje proti številnim slabim bakterijam, poleg tega odpravlja zajedavce. V črevesju spodbuja rast dobrih bakterij in tako uravnava presnovo ter pospešuje prebavo.  Po njej tako posegajo tudi tisti, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, saj naj bi pomagala pri presnovi maščob in uravnavanju telesne teže.

Kurumin podpira zdravo delovanje srčno-žilnega sistema. Pomaga pri zniževanju previsokega krvnega tlaka, preprečuje poškodbo žil, regulira nivo sladkorja in holesterola v krvi ter tako varuje naše srce in ožilje.

Kurkuma v medicini

Uporaba kurkume v kuhinji

Kurkuma se lahko uporablja kot samostojno začimbo ali kot začimbno mešanico za izpolnjevanje okusa jedi. Poda se k različnim slanim in sladkim jedem od mesnih jedi, omak, juh, riža, zelenjave do čajev in drugih zdravilnih napitkov. Uporablja pa se tudi kot rumeno barvilo za hrano.

V Indiji se kurkuma vedno dodajo na začetku kuhanja jedi in jo popražijo na olju z drugi aromatičnimi začimbami kot so čebula, česen in ingver.

Na ta način se aktivira in razvije zelo pomembna učinkovina kurkumin, ki je topna v maščobi. Dobro je kurkumi dodati tudi poper, saj ta pomaga aktivne substance spravite globlje v tkiva.

Ena izmed najbolj priljubljenih uporab kurkume v kuhinji je Zlato mleko, ki velja za protivnetni eliksir in se uporablja za zdravljenje od prehladov do artritisa.

S klikom TUKAJ najdete recept za starodavni zdravilni napitek, ki ga morate poskusiti!

Zlato mleko
Oznake: Kurkuma, začimbe, Zlato mleko
Delite s prijatelji
  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on Pinterest
  • Share on Linkedin
  • Share by Mail
https://www.web-kulinarika.si/wp-content/uploads/2019/03/kurkuma.jpg 635 960 Sana Grah Amidžić https://www.web-kulinarika.si/wp-content/uploads/2018/04/Logo-28-2.png Sana Grah Amidžić2019-03-15 16:10:572019-03-24 07:39:01Zdravilni učinki in uporaba kurkume v kuhinji
NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

NOVO 30. 01. 20 Valentinovo 2020 | Murder Mystery večerja v Mariboru

Kategorije

  • Dogodki
  • Galerije
  • Izpostavljamo
  • Kuharski tečaji
  • Nasveti
  • Novosti
  • Objave v medijih
  • Zdrava prehrana

Top 5 receptov meseca

  • Nov recept za mini kokosove rezine 2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
  • Kolerabina kremna juha s snežno peno 2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
  • Račja prsa s štruklji iz rdečega zelja in mlinci 2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
  • Goveji file z limoninim pestom 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
  • Paradižnikov preliv za špagete 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top