Puran s kostanji







Priprava recepta
Očiščenega purana nasolimo, pustimo, da kako uro stoji, namažemo z maščobo in ga med stalnim polivanjem in obračanjem pečemo. Medtem olupimo kostanju prvo rjavo kožico, ga pokapljamo z oljem in ga v drugem pekaču porinemo za nekaj minut v vročo pečico. Medtem ga večkrat pomešamo. Kožica se v pečici osuši in jo zlahka odstranimo. Kostanj še zmanemo in ga v malo osoljenem kropu previdno do polovice skuhamo. Sok, ki je nastal pri peki purana, precedimo v kozico, vanjo pa stresemo na pol kuhani in odcejeni kostanj. Vse skupaj naj prav počasi vre. Potem prilijemo žličko vina in če nam prija, tudi konjaka po potrebi zgostimo. Purana razrežemo na kose, obložimo s kostanjem in oblijemo s sokom. Purana pa lahko pečemo tudi naravno in poleg ponudimo kostanjev pire. Tega pripravimo takole: kostanju olupimo prvo kožico, ga pokapljamo z oljem, porinemo za nekaj minut v ogreto pečico, oluščimo še drugo kožico in kostanj v malo osoljenem kropu do mehkega skuhamo. Kuhanega odcedimo, pretlačimo na strojček, dodamo košček masla, žlico mleka ali smetane, prilijemo nekaj maščobe in soka, v katerem se je pekla purica, in gladko zmešamo.