Polži sv. Janeza
Priprava recepta
Polže najprej dajte v obilo sveže vode in jih operemo. Potem jih odcedite in dajte v posodo skupaj z grobo soljo, kisom in malo moke. Pustite jih najmanj 2 uri, da se ščistijo (odstranijo blato). Od časa do časa jih malo pretresite. Nato polže zopet operite v veliko vode; pranje večkrat ponovite. Na koncu jih odcedite in dajte v ponev. Nanje vlijte hladno vodo in jih kuhajte na nizki temperaturi. Ko polži pokukajo iz hisic, jih kuhajte še 8 minut na močnem ognju. Nato jih spet odcedite in operite v hladni vodi.Polže zatem dajte v ponev in vlijte nanje obilico vode z enako količino belega vina. Dodajte 8 gr. grobe soli na vsak liter tekočine, na debelo narezan korenček, čebulo, česen in celi poper. Pustite, da vse skupaj zavre pri nizki temperaturi. Kuhajte še potem 2 uri ali 2 uri in pol, odvisno od velikosti polžev.Ko so polži kuhani, jih odcedite in jih potegnete iz hišic. Odstranite vso črnino na krajih. V kozici z oljem popecite česen in ko je rumen ga dodajte k sardelam. To zmečkajte z leseno žlico. Dodajte na kose narezane pelate, sol in poper. Vse skupaj premešajte in pustite, da se omaka malo zgosti. Dodajte tudi meto in pekoči feferon, ter pustite vse skupaj stati 5 minut. To maso na koncu zmešajte s polži in kuhajte 30 minut pri zmerni temperaturi.