Orehova rolada
Priprava recepta
Testo pripravimo kot za navadno rolado, le da namesto moke uporabimo mlete orehe.
Razdelimo na dva enaka dela. Vsako polovico posebej spečemo v kvadratnem modelu na papirju za peko. Pečemo 20-25 minut pri 200°C (vmes lahko z zobotrebcem preverimo ali je pečena).
Rolado vzamemo ven iz modela, položimo na krpo ali papir za peko.
Še vročo rolado (takoj ko jo damo ven iz pekača) namažemo z notranje strani s kislo smetano (1/2 na vsako rolado), posujemo s sadjem, rahlo namočimo s sadnim sokom istega okusa (če uporabimo vloženo sadje, namočimo s sokom iz kozarca) in takoj zvijemo v rolado (če se jo prej pusti ohladiti se ne bo dalo oblikovati rolado, ker je testo zelo krhko).
Rolado narežemo na kolobarje in postrežemo samo, s sladko smetano ali sladoledom (po želji).
Nasvet
Rolado lahko namažemo le s kislo smetano (je vseeno zelo sočna). Testo je zelo dobra osnova za kakšne druge sladice: torte, kolače ipd. NPR: Namesto rolade lahko spečemo testo v modelu za torto in pripravimo lastno kremo in lastno dekoracijo.