Jagnječje stegno s kumarami







Priprava recepta
Kumare olupimo, izdolbemo semena, če so prevelika, zrežemo na kolobarje in 5 minut dušimo na 5 dag masla. Odstavimo in pustimo, da se povsem ohladijo.
čebulo sesekljamo na kockice. Korenje in peteršiljev koren zrežemo na tanke kolobarje, koren zelene razrežemo na trakove.
Kozico obložimo z rezinami slanine in posujemo s čebulo, korenjem, peteršiljem in zeleno. Zmešamo sol, nageljnove žbice, ingver in timijan ter dobro nataremo obe jagnječji stegni. Začinjeni stegni položimo na zelenjavo, dodamo lovorjeva lista in zalijemo z vinom ali razredčenim kisom. Posodo pokrijemo in jed na srednjem ognju dušimo, dokler se meso ne zmehča (približno eno uro in pol); med kuhanjem stegni obrnemo, da se bo meso enakomerno zdušilo.
Ko je meso mehko, stegni odstranimo iz posode, razrežemo in shranimo na toplem. Omako najprej zavremo in kuhamo, da povre na tri četrtine. Prepasiramo jo skozi gosto sito, ponovno pogrejemo in dodamo moko ali jedilni škrob ter na blagem ognju kuhamo, da se zgosti. Vmešamo dušene kumare, dodamo meso in zavremo. Na koncu dodamo še kislo smetano in jed takoj ponudimo.
Nasvet
Recept za jagnječja stegna s kumarami sem pred leti objavil na internetu, v okviru predstavitve Slovenije in naše kulinarike. Jed je bila mnogim deskarjem všeč, še posebno se je nad njo navdušil britanski enolog in urednik Wine-and-Dine Ezine Clifford C. Mould, ki je recept tudi objavil v svojem časopisu.