File v smetani s konjakom
Priprava recepta
1. Krompir olupite, operite in 5 minut kuhajte v osoljeni vodi. Odlijte in dobro odcedite. Surovo maslo segrejte v prevlečeni ponvi. Pri srednji temperaturi pecite od 10 do 15 minut. Med peko ga večkrat pretresite.
2. Razmešajte sveži sir. Paradižnik operite, razpolovite in izdolbite semenje. Nato ga solite, poprajte in napolnite sirom.
3. File operite, otresite, mu odstranite kožo in žile ter narežite na 12 medaljonov, debelih od 2 do 3 cm. Z grobo zdrobljenim poprom natrite z obeh strani. V ponvi segrejte olje in medaljone pecite na vsaki strani od 3 do 4 minute. Osolite, vzemite iz ponve in postavite na toplo.
4. Šalotke in česen olupite, drobno sesekljajte in v olju od pečenja stekleno podušite. Dolijte konjak in po želji flambirajte (glejte dodaten namig). Ko plamen ugasne, sok od pečenja pogasite z rizlingom in osnovo ter malce vkuhajte. Umešajte creme fraiche in pri srednji temperaturi kuhajte, da se količina prepolovi. Omako odstavite in vanjo postopoma umešajte na kosme narezano ledeno hladno maslo ter temeljito zmešajte. Omako s soljo in poprom začinite po okusu.
5. Paradižnik dajte h krompirju in kuhajte pokrito približno 5 minut. Omako na hitro zmešajte in postrezite s krompirjem, z medaljoni in s paradižnikom. Posipajte s timijanom.
Nasvet
Kuhanje: približno 25 minut. Na osebo: približno 685 kcal, B: 44 g, M: 43 g, OH: 20 g Dodaten namig Flambiranje mesa: flambiranje da jedem poseben okus. Alkohol polijte po mesu in potem prižgite (pozor, plamen lahko švigne visoko). Alkohol zgori, aroma ostane. če želite v ponvi še naprej kuhati, kot pri tem receptu, lahko meso odstranite in po želji flambirate čebulo.