Beluši z omako Bearnaise
Čas priprave: 25 min
Težavnost: 5
Priprava recepta
Beluše operite, olupite, jim odrežite olesenele konce ter jih s sladkorjem in z maslom kuhajte od 15 do 20 minut v veliki količini slane vode.
Šalotke olupite in zrežite na kocke. Pehtran in krebuljico operite, otresite in ju na drobno sesekljajte. Skupaj z vinom in s kisom, s poprovimi zrni ter z malo soli dajte v kozico, pokuhajte na približno tretjino ter precedite. Maslo spenite, ga prelijte v vrček ter pustite, da se sirotka usede.
Rumenjake z gorčico in s pokuhano tekočino dajte v skledo in jih na vodni kopeli z metlico za stepanje penasto zmešajte. Med mešanjem po kapljicah dodajajte stopljeno maslo. Po želji lahko v omako dodate tudi sveže nasekljana zelišča. Beluše položite na pladenj ali na krožnik ter jih močno zalijte z omako. Okrasite z zelišči in ponudite s svinjskimi medaljoni.
Nasvet
Izboljšajte okus belušev: Beluši imajo enkraten okus, vendar včasih malo pogrenijo. Da bi to preprečili, dodajte v vodo, v kateri jih kuhate, košček belega kruha, ki bo vpil grenčino. Ko so beluši kuhani, kruh odstranite in beluši bodo imeli pravi, nežno aromatični okus, zaradi katerega jih sladokusci posebej cenijo.
Na osebo približno 560 kcal; B: 12 g, M: 49 g, OH: 14 g.