Piščanec z zelišči in omako iz porta
Priprava recepta
1. Zelišča operite, otresite, jim potrgajte listke ter vsako zelišče posebej sesekljajte. Piščanca operite pod mrzlo tekočo vodo in ga dobro obrišite. Pol rožmarina in timijana ter ves peteršilj zmešajte s 40 g masla in začinite s soljo in poprom. Pečico segrejte na 220 (ventilatorsko na 200) stopinj.
2. Z zeliščnim maslom napolnite piščanca. Preostalo maslo razpustite in z njim namažite piščanca. Piščanca še solite in poprajte. Nato oba piščanca položite v pekač in v pečici pecite 10 minut. Vzemite ju ven, prelijte z viskijem, flambirajte (prižgite) in prelijte z juho. Postavite ju nazaj v pečico in pecite še 45 minut. Večkrat ju polijte s sokom od pečenja.
3. Piščanca vzemite iz pečice in ju postavite na hladno. Sok od pečenke zalijte s šerijem, portom in preostalim viskijem ter kuhajte na močnem ognju približno 5 minut. Omako po okusu začinite s soljo in poprom ter potresite s preostalimi zelišči. Piščanca razrežite, naložite na pladenj in prelijte z omako.
Nasvet
Priprava približno 45 min. Na osebo približno 580 kcal; B: 35 g, M: 30 g, OH: 3 g.