Nadevan piščanec po ptujsko







Priprava recepta
Šampinjone za nadev očistimo, operemo, odcedimo in narežemo na enakomerno velike kose. Zeleno olupimo in narežemo na ne preveč debele rezine. čebulo olupimo in narežemo na drobno. Zelenjavo zapečemo v polovici masla. Začinimo z ½ čajne žličke soli, ¼ čajne žličke timijana in ¼ čajne žličke majarona ter ohladimo. Preostalo mehko maslo zmešamo z jajcem. Krušne kocke zmešamo z mlačno juho, mešanico šampinjonov in pripravljenim maslom. Maso pustimo počivati približno 20 minut. Pečico segrejemo na približno 150 stopinj celzija. Piščanca znotraj in zunaj solimo in popramo, nadevamo s krušno maso ter zvežemo z vrvico. Na pekač z visokim robom položimo mrežo in nanjo postavimo purana. V segreti pečici pečemo približno 2 uri in pol. Med peko po potrebi zalijemo z nekoliko juhe.
Omaka:
Za omako primešamo sok od peke in juho, zavremo ter vlijemo v lonec. Približno 1 čajno žličko jedilnega škroba premešamo z nekoliko omake ter osnovno temno omako Kolinska. Premešamo s preostalo omako in zavremo. Po želji dodatno začinimo. Odstranimo vrvico. Purana položimo na segreto ploščo. Zraven ponudimo omako.