Mehka solata in nabodalca z jetrci – z jesenskim prelivom iz jabolčnega vina
Priprava recepta
1.Jetrca oplaknite in osušite. Marelice razpolovite. Žajbelj oplaknite, otresite do suhega in mu osmukajte lističe s stebel. Na lesena nabodala izmenično nabodite koščke jetrc, listke žajblja in polovičke marelic.
2.Zmešajte majaron in timijan s 3 žlicami olja. Z mešanico premažite nabodalca z jetrci in jih dajte za 15 minut v hladilnik. Nato jih vzemite iz hladilnika, odcedite in opecite na 1 žlici olja. Solite in poprajte. Vzemite jih iz ponve in postavite na toplo.
3.Usedlino od pečenja zalijte s 150 ml jabolčnega vina, umešajte kislo smetano in vse skupaj malo pokuhajte. Začinite s soljo in poprom.
4.Mehko solato preberite, operite, osušite in natrgajte na grižljaj velike kose. Radič očistite, potrgajte liste, jih operite in dobro osušite. Liste obeh solat dekorativno razporedite na krožnike.
5.Jabolki oplaknite, jima odstranite peščišče, po želji olupite in narežite na tanke krhlje ter dekorativno priložite k solati. Preostanek jabolčnega vina mešajte z limoninim sokom in medom tako dolgo, da se med raztopi. Začinite s soljo in poprom ter na koncu z metlico za stepanje vtepite preostalo olje. S prelivom pokapajte solato.
6.Nabodalca položite v omako in segrejte, vendar ne toliko, da zavre. Nabodalca nato položite na solato, pokapajte z vinsko omako in okrašeno z vejicami zelišč takoj ponudite.
Nasvet
Priprava: približno 30 minut. Na osebo približno 590 kcal; B: 27 g, M: 36 g, OH: 35 g. Dodaten namig Frankfurt je nemška prestolnica jabolčnega vina. Hessensko jabolčno vino je čisto sadno vino, trpkega okusa s pet do šest odstotki alkohola. Pogosto ga imenujejo tudi cidre. Francoski cidre je sladko jabolčno vino z višjo vsebnostjo alkohola. Pri njem se dvigujejo mehurčki močneje kot pri hessenskem. Slednjega natakajo iz posebnih vrčev (bembel), pije pa se ga prav tako iz posebnih kozarcev (gerippte). Na zdravje!