češnjeva torta na marmornem kolaču
Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 180 (ventilatorsko na 160) stopinj. Model za torto premera 26 cm namastite. češnje, ki jih boste dali v testo, operite in jim odstranite peclje in pečke. Maslo mešajte s sladkorjem in z vanilin sladkorjem, dokler se sladkor ne raztopi. Nato posamično vsako posebej dobro vmešajte jajca. Moko in pecilni prašek zmešajte, dodajte zmesi in na hitro zmešajte. Polovico testa namažite v model.
2. Drugo polovico testa zmešajte z lešnikovo-čokoladno kremo. Svetlo testo v modelu premažite s temnim testom. Na vrh porazdelite češnje in jih narahlo vtisnite v testo. Kolač pecite od 40 do 45 minut, nato ga vzemite iz pečice in na rešetki ohladite. Položite ga na pladenj in objemite z tortnim obročem.
3. Želatino za kremo namočite v vodi. Skuto, 80 g sladkorja in vanilin sladkor gladko zmešajte. Želatino iztisnite, jo stopite in vlijte v skutno zmes. Takoj ko ta začne želirati, čvrsto stepite smetano in jo narahlo vmešajte v skuto. Kremo namažite na pečen kolač.
4. češnje za okras operite, jim odstranite peclje in pečke ter razpolovite. Prašek za preliv za torto, 20 g sladkorja in malo češnjevega soka gladko zmešajte. Preostali sok zavrite, vmešajte preliv za torto in še enkrat zavrite. Primešajte češnje in pustite, da se prepojijo. Ohlajen kompot enakomerno porazdelite po tortni površini. Torto postavite za 3 ure v hladilnik. Odstranite obroč ter ponudite torto, okrašeno z metinimi lističi. Torto lahko pripravite tudi z višnjami, v tm primeru uporabite več sladkorja.
Nasvet
Priprava približno 50 minut, na osebo približno 290 kcal, B: 7 g, M: 14 g, OH: 34 g.